V Athénách dohmátl pro stříbro

Díky naplavaným kilometrům v havířovském bazénu dosáhl handicapovaný plavec Petr Kubala na stříbrnou medaili na Světových hrách.

Sport nemusí vždy znamenat příležitost jen pro zdravé. Jednatřicetiletý handicapovaný sportovec Petr Kubala z Havířova se před lety nadchl pro plavání. Jeho vášeň ho dovedla až k letošní účasti na Světových hrách v Athénách, kde pro Českou republiku vybojoval stříbro.

Kubala navštěvuje havířovské Santé, což je centrum ambulantních a pobytových sociálních služeb. Když se dal na plavání, vedení centra mu vyšlo vstříc, aby mohl pravidelně trénovat. Velkou oporou je mu osobní trenérka Margita Krejčí. „I přes svůj handicap se snaží stále zlepšovat, a to se mu daří,“ říká Krejčí.

Specializuje se na kraul

Co na to plavec? Vodní sport si prostě užívá. „Nejlepší jsem na kraul,“ tvrdí Kubala. Jejich společné úsilí vyústilo v nominaci na Světové hry, které se konají jednou za čtyři roky. „Petr měl to štěstí, že ho vylosovali na celostátní olympiádě, která se konala v loňském roce v Praze,“ poznamenává trenérka.

Přestože konkurence v Řecku byla velká a plavců se sjelo okolo dvou set, trenérka svému svěřenci věřila. Ještě před odjezdem na hry ji povzbudilo, když se podívala na záznam závodů z minulých Světových her v Šanghaji.

Tam záleželo na čase v rozplavbě a na skupině, v níž díky svému času poplave finále. V porovnání s tehdejšími výsledky dávaly Kubalovy výkony velké šance na úspěch.

„Pokud se konají závody, aš republikové nebo na krajské úrovni, Petr ve svých disciplínách vždy získává zlaté či stříbrné medaile,“ podotýká Krejčí.

V Athénách měl Kubala tu čest nést transparent Česká republika při slavnostním zahájení her. A nezklamal ani v bazénu. Bojoval v disciplíně volný způsob na sto metrů a na poloviční trati. Právě na padesáti metrech kraulem získal stříbrnou medaili.

Návštěva první dámy

„Plaval naprosto fantasticky,“ vzpomíná Krejčí. Obdiv by si ale handicapovaný plavec podle ní vysloužil i v případě, že by na medaili nedosáhl.

„Petr, ale i další naši sportovci, si zaslouží naši úctu. V každodenním životě musejí kvůli svému handicapu překonávat nemalé překážky, s nimiž se my zdraví nemusíme vůbec potýkat,“ vyznává se trenérka ze svých dojmů.

Kromě pocty na stupních vítězů čekala Kubalu ještě další po příjezdu domů. Celá česká výprava z Athén, která přivezla celkem třiačtyřicet medailí, se dočkala přijetí u první dámy Livie Klausové.

„Setkání se konalo v míčovně Pražského hradu. Livia poděkovala všem za velmi úspěšnou reprezentaci. Pak si popovídala s každým sportovcem. Pro Petra to byl velmi významný den, neboť kromě první dámy se setkal s ostatními sportovci, s nimiž se seznámil na olympiádě,“ popisuje Krejčí.

Zároveň věří, že Petr bude i nadále poctivě trénovat. „Vím, že Petr udělá vše, co bude v jeho silách, aby se mohl nominovat na další Světové hry za čtyři roky,“ uzavírá trenérka.