V černé kuchyni rozdávají sladkou kaši

Na otevřených ohništích hoří polena dřeva, komíny zámecké kuchyně nestačí odvádět dým. Na kamnech voní bramborové placky a opékané buřty.

Nejrůznější dobroty každoročně na dva dny o adventu provoní černou zámeckou kuchyni. Kuchaři v dobových kostýmech pečou bramborové placky a z velkého kotle voní polévka. Tu si návštěvníci odnášejí ve vydlabaném chlebu. K ochutnání lákají také na roštu se škvařící buřty.

„Hradní kuchyně na našem zámku patří mezi nejstarší a nejlépe dochované v republice. Na konci patnáctého století pro ni nechali tehdejší majitelé vystavět samostatnou budovu, takzvanou Červenou věž,“ říká kastelán Státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci Václav Bis.

Až do dnešní doby se dochovala pozdně gotická otevřená ohniště, chlebové pece i původní způsob odvodu kouře čtyřmi nárožními komíny. Vnější romantický vzhled obnovil v gotickém duchu na počátku dvacátého století architekt Humbert Walcher z Moltheinu.

Kuchyně je spojená s mnoha tradicemi. Tou nejznámější je rozdávání postní sladké kaše chudým.
„To se konalo vždy na Zelený čtvrtek velikonoční. Zvyk zavedla ve čtrnáctém století manželka Jindřicha z Hradce, Markéta z Hardeggu. Podle dobových zpráv se snažila odčinit zlé skutky svého manžela,“ vysvětluje Bis.

V šestnáctém století si pro kaši přicházelo na hrad čtyři až pět tisíc lidí. O sto let později už téměř deset tisíc. Jejím základem byla pšeničná krupice svařená s pivem. Chuť dodával med a vydatnost pak makový olej. „Dnes mohou kaši podle starobylé receptury ochutnat návštěvníci prázdninových nočních prohlídek s Bílou paní. Rozdáváme ji během vystoupení přímo v černé kuchyni,“ informuje pořadatel akce a herec plzeňského Divadla Josefa Kajetána Tyla, Antonín Kaška.