V Česku by měla vyrůst hned dvě logistická centra Amazonu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Amazon.com

Americká společnost Amazon prý zvažuje postavit ve střední Evropě rovnou pět logistických center. Podle polských médií by tři centra měla vyrůst v Polsku, zbylá dvě v Česku.

Společnost Amazon prý uvažuje o Česku, Polsku a podobných zemích stále častěji, uvádí web TheEconomicTimes.com. Důvodem jsou spory se zaměstnanci v Německu. Ti v květnu a červnu stávkovali za vyšší platy. Amazon ale požadavky odmítl.

Amazon láká levnější pracovní síla

Případná centra v Česku a Polsku mají oproti těm německým jednu výhodu - levnější pracovní sílu. Jak uvedl polský ekonomický list Puls Biznesu, každé centrum by mělo mít 100 tisíc metrů čtverečních. Stát by mohlo 50 až 60 milionů eur. Deníku to řekl zdroj obeznámený s plány Amazonu.

Ewa Kauczová z polské Regionální rozvojové agentury potvrdila polskému deníku probíhající jednání. Finální rozhodnutí prý ale prozatím nepadlo.

Třikrát Polsko, Praha a možná Brno

Dvě centra by podle podle deníku měla vzniknout nedaleko Wroclawi, další nedaleko Poznaně. Každé by mělo zaměstnat šest tisíc lidí. První centrum se mohlo otevřít už příští rok.

Zbylá dvě by měla být postavena v České republice, tvrdí web. Jak už dříve uvedl deník E15, jedno bude zřejmě stát nedaleko pražského letiště Ruzyně. Umístění druhého zůstává prozatím neznámé. Jak už dříve zjistil týdeník Euro, nejpravděpodobnější lokalitou jsou rozsáhlé pozemky u Brna vlastněné developerem CTP.

Jakub Pelikán: Hala pro Amazon je prestižní záležitostí. Přežijeme ale i bez ní