V Karviné se bude hrát golf

Už v létě si příznivci golfu budou moci odpálit míček na novém hřišti. Staví se u řeky Olše, u silnice směrem na Ostravu a hráči budou pálit se siluetou dolu Darkov za zády.

Mezi první desítku sportů podle velikosti členské základny se v Česku dostal kromě fotbalu, hokeje a tenisu i golf. Na severní Moravě si ho mohou golfisté zahrát na několika hřištích. Třeba na Čeladné či Ostravici. Už letos mezi ně přibude i hřiště v Karviné. Jeho poloha bude oproti horské krajině v Čeladné určitě netradiční. Hráči budou odpalovat míčky na zeleném trávníku za zády s šachtou Darkov.

Místo planiny hřiště

„Golfové hřiště je součást větších plánů, jak využít území, které bylo zasaženo důlní těžbou. Takže Ostravsko-karvinské doly i my se snažíme vracet život do oblastí kde dříve býval a těžba ho odsunula,“ uvedla k využití pozemku karvinská mluvčí Šárka Swiderová. Jak sama podotkla, v tomto místě nebudou moci lidé hrát jen golf, ale také si budou moci zaplavat na nedalekém Darkovském moři, či si celé okolí projet na kole či on-line bruslích. „Budeme zde stavět cyklotrasy, stezky pro pěší, a prakticky celá tato dříve měsíční krajina ožije,“ potvrdila Swiderová. Výstavba golfového areálu v oblasti Lipiny začala před nedávnem. „Její první etapa, tedy devítijamkové hřiště, by měla být hotova letos. Hřiště by nás mělo stát kolem sto osmdesáti milionů korun,“ řekl za společnost OKD, která stavbu provádí, mluvčí Vladislav Sobol. Pomoc by jim však měla i dotace ve výši padesáti milionů z Regionálního programu Moravskoslezsko.

Devět jamek pro všechny

Hřiště by mělo být devítijamkové, nemělo by zde chybět ani zázemí pro hráče a cvičné odpaliště. „Konkrétní záležitosti, které se týkají třeba provozování areálu, teprve řešíme. Podle našich plánů ale mohu říct, že by to nemělo být jen hřiště pro profesionály, ale také hřiště, na kterém si může zahrát kdokoliv,“ dodal Sobol. Navíc zde získá práci kolem dvaceti nezaměstnaných lidí. A s jakou odezvou se hřiště setkává u místních? „Myslím si, že pokud staví golfové hřiště soukromá firma či společnost, tak je to v pořádku. Když bude letos golfové hřiště otevřeno a já budu mít čas a chuť, tak si na něho přijdu určitě zahrát,“ řekl čtyřiačtyřicetiletý René Švestka. Podle zaujatých totiž golf není jen sportem pro bohaté. „Rekreační golf dnes není o nic dražší než například lyžování,“ prohlásil Sobol.