V Kladně čekají na vakcíny

Kladno se chystá na prasečí chřipku. V nemocnici funguje krizový štáb a čeká se na vakcíny.

Poslední případy objevili lékaři počátkem listopadu u pacientů kladenské nemocnice. Na rozdíl od srpnového případu, se tentokrát jednalo o dospělé pacienty. Ženu a dva muže odvezli okamžitě na infekční oddělení nemocnice Na Bulovce. Sedmnáctiletou dívku, kterou v létě přijali na dětském oddělení v podnapilém stavu, propustili druhý den domů.

Přes den vakcinační centrum, večer pohotovost

„Výsledky krevních testů, které jsme dostali zhruba za deset dnů po nabrání, prokázali přítomnost viru prasečí chřipky,“ řekl primář Petr Lyer. Dívka byla v době, kdy nemocnice znala výsledky testů, zdravotně v pořádku a podle lékaře je tom dobře i nyní. Prasečí chřipku přežila bez následků. Nemocnice přesto zřídila krizový štáb a Vakcinační centrum v přízemí budovy záchranné služby. Vakcínu proti prasečí chřipce, viru H1N1, by Kladno mělo dostat v nejbližších dnech. Lékaři budou v Centru ordinovat v dopoledních i odpoledních hodinách. Večer se Centrum opět změní v pohotovost záchranné služby.

Chronicky nemocné naočkuje praktický lékař

Na vakcínu mají nárok pouze skupiny osob, na které se vztahují kritéria ministerstva zdravotnictví. Chronicky nemocní lidé, kteří mezi ně také patří, nemusí chodit do nemocnice, ale mohou se objednat u svých praktických lékařů. Ti už odevzdali přesný seznam zdravotním pojišťovnám, které jim rozdělí přesný počet vakcín podle počtu zájemců. Na nikoho dalšího se zatím nedostane.
Vakcínu proti viru H1N1 mají začít zdravotníci podle ministerstva vybraným skupinám lidí píchat v pondělí 23. listopadu.
Lékaři v kladenském vakcinačním centru budou ordinovat v dopoledních i odpoledních hodinách. Večer se ordinace opět změní v pohotovost záchranné služby.
Chronicky nemocní nebudou muset pro vakcínu chodit do nemocnice, ale dostanou ji u svých praktických lékařů. Ti už odevzdali seznam zdravotním pojišťovnám, které jim rozdělí přesný počet dávek.

Epidemie přijde v prosinci

„Výskyt prasečí chřipky u čtyř pěti lidí ještě nic neznamená. Na Kladensku není v těchto dnech ani sezonní chřipková epidemie. Lidé by se proti chřipce měli určitě nechat očkovat. Ještě není pozdě,“ řekla Hana Šmejkalová z krajské hygienické stanice.
Chřipková epidemie má na Kladensku propuknout až zhruba v polovině prosince. Mezi očkováním proti sezonní chřipce a prasečí chřipce, rozděleným do dvou dávek, by měla být pauza aspoň čtrnáct dnů.
Někteří lékaři ale očkování proti chřipce nedoporučují, protože v mnoha případech prý může přirozenou obranyschopnost organismu naopak oslabit. Podle statistiky ročně v Česku zemře v průměru dva tisíce lidí na běžnou chřipku, mezi nimi i ti očkovaní.
Pokud už člověk v těle vir H1N1 má a ještě o tom neví, vakcína mu stejně nepomůže. Preventivně se proti viru dá bojovat pečlivým dodržováním hygieny. „Virus zatím není tak silný, aby zabil zdravého člověka,“ uvedla Jarmila Židová z očkovacího centra Zdravotního ústavu.