V Liberci končí deregulace nájemného v městských bytech

V Liberci příští rok končí deregulace nájemného v městských bytech, od ledna si připlatí 277 domácností, řekl náměstek liberecké primátorky Kamil Jan Svoboda (Liberec občanům). I po zvýšení ale zůstane nájemné v městských bytech asi na polovině běžného tržního nájmu. Bytů nyní krajské město vlastní už jen necelých 1300, růst poplatků za bydlení se tak týká asi jedné pětiny z nich.

Obyvatelé standardních bytů, které dříve spadaly do první a druhé kategorie, letos platí od 53,88 do 56,18 korun za jeden metr čtvereční plochy bytu. Od příštího roku se cena zvýší na 63,16 korun. V bytech se sníženou kvalitou zatím nájemníci za čtvereční metr platí od 46,69 do 48,79 korun, poplatek vzroste na 56,84 korun. Růst se týká hlavně bytů ve staré zástavbě v centru Liberce, některé jsou také v městském obvodu Vratislavice nad Nisou.

„Je to v podstatě posledním krokem deregulace, která v Liberci končí v roce 2012, takže jsme využili pouze zákonné možnosti,“ dodal primátorčin náměstek. Město je v současnosti majitelem celkem 1270 jednotek. Využívá je ale například jako startovací pro mladé rodiny nebo jsou v domech s pečovatelskou službou. Liberec většinu svého bytového fondu v minulých letech v privatizaci prodal. Ještě v roce 1998 stotisícové město vlastnilo kolem 15 500 bytů.

Deregulace začala v roce 2007, poslanci ji schválili o rok dříve. Ve většině měst České republiky skončila už v závěru loňského roku. Výjimku tvoří Praha a některá další velká města, kde byla prodloužena až do koce roku 2012, aby se zvyšování nájmů časově rozložilo a stalo se méně skokovým.