V Montrealu se otevírá největší střešní skleník na světě

Skleník Lufa Farms

Skleník Lufa Farms Zdroj: Lufa Farms

Skleník Lufa Farms
Skleník Lufa Farms
Skleník Lufa Farms
Skleník Lufa Farms
Skleník Lufa Farms
11
Fotogalerie

Montreal se stává sídlem doposud největší střešní skleníkové farmy na světě. Společnost Lufa Farms v něm bude pěstovat zeleninu a ovoce. Skleník by měl pokrýt dvě procenta spotřeby téměř dvoumilionového Montrealu.

“Náš čtvrtý skleník je největší městskou farmou na světě. Zachytává dešťovou vodu a roztátý sníh, jež se používají k doplnění zavlažovacího systému v uzavřeném kruhu,” uvádí společnost Lufa Farms. Ve skleníku se budou pěstovat hlavně rajčata a lilky. 

“Nejnověji otevíraná farma bude energeticky nejúčinnější a zahrnuje všechna naše učení za posledních 10 let, aby zodpovědně produkovala více zeleniny,” řekla pro CTV News spoluzakladatelka Lufa Farms Lauren Rathmellová.

Lufa Farms, která funguje od roku 2009, využívá již zastavěných prostor. Aby firma dosáhla svých cílů, řídí se pěti základními principy: nepoužívat žádnou novou půdu, recirkulovat vodu, šetřit energii, snižovat plýtvání a používat takzvané biokontroly místo syntetických pesticidů.

Biokontrolu řeší například umístěním berušek, které se postarají o regulaci mšic, do skleníku. Využívá se i další hmyz, například parazitní vosy. “Vyvinuli jsme software pro biologickou kontrolu na monitorování oblasti s vysokou koncentrací škůdců, abychom lépe zvládali ohniska škůdců a zachránili naše rostliny před napadením,” sděluje Lufa Farms na svém webu.

Společnost uvádí, že, aby mohla vypěstovat dostatek ovoce a zeleniny pro spotřebu obyvatel Montrealu (všechny její skleníky jsou dosud právě v největším městě provincie Quebec), potřebovala by na to osázet střechy zhruba dvou desítek průměrných nákupních center. 

Vypěstovaná zelenina míří do standardní maloobchodní sítě ve městě, lze ji nakoupit i přes online tržiště. Starosta montrealské čtvrti Saint-Laurent, kde se poslední skleník Lufa Farms nachází, Alan DeSousa vítá tento projekt mimo jiné z toho důvodu, že dnes je více než 70 procent města věnováno průmyslovým a obchodním činnostem. Podobné zemědělské projekty podle něj přispívají lepší kvalitě života ve městě.