Zelená Plzeň. Studenti navrhli čtvrť s přírodní klimatizací, soběstačnou v mnoha směrech

Vondrovicová pracuje s konceptem hnízd bytových domů, na východním a západním okraji území, mezi kterými se nachází několik samostatných rodinných domů.

Vondrovicová pracuje s konceptem hnízd bytových domů, na východním a západním okraji území, mezi kterými se nachází několik samostatných rodinných domů. Zdroj: Český soběstačný dům

Návrh Jiřiny Zuklínové z FSv ČVUT v Praze. Specifikem bytových domů jsou velkorysé balkony osazené po obvodu sítí, která předpokládá osazení popínavými rostlinami. Bytové domy tak budou měnit svůj vnější vzhled v závislosti na ročním období. Za bytovými domy se nachází rodinné domy, které vytvářejí pozvolný přechod zástavby do okolních lesů.
Do centrálního prostoru navrhla Jiřina Zuklínová velkou vodní nádrž, která slouží jako přirozená klimatizace svého okolí.
Návrh Jany Doležalové z FSv ČVUT v Praze. Ta celé území rozčlenila do několika funkčních celků. Na východě a na západě lokality se nachází bytové domy, které navazují na stávající či plánovanou zástavbu v podobě bytových domů. Centrální část patří rodinným domům.
Návrh Jany Doležalové klade důraz na centrální park, který odděluje stávající a budoucí zástavbu. A jsou do něj včleněny dva mokřady.
Návrh dvojice Franziska Schenk a Jo Jaspar Pötting z Münster School of Architecture / FA VUT Brno. Návrh vychází z myšlenky dlouhodobé neudržitelnosti rodinných domů jako formy bydlení. Zkoumá proto možnosti komunitního bydlení se zachováním maximální míry soukromí. Jednotlivé bytové domy tvoří polouzavřené formace, jakási hnízda s malým polosoukromým prostorem uprostřed.
12
Fotogalerie

Šetrné hospodaření s pitnou vodou a soběstačná výroba více než poloviny spotřeby elektřiny. S takovým zadáním pracovali studenti v pátém ročníku architektonicko-technické soutěže Český soběstačný dům. Soutěžní návrhy tentokrát řešily podobu čtvrtě Nová Valcha v Plzni. Prohlédněte si vybrané projekty.

„Letošní ročník je výjimečný tím, že studenti poprvé navrhují komplexní urbanistické řešení navazující na reálný developerský projekt, což posouvá celou myšlenku udržitelnější výstavby zase o kousek dále,“ přibližuje zakladatel projektu Český soběstačný dům Pavel Podruh.

Do návrhu čtvrti s pracovním názvem Green District se zapojilo více než 150 studentů z českých a evropských vysokých škol. Urbanistické návrhy pracovaly s plochou o rozloze 4,4 hektaru. Studenti na ni umístili rodinné i bytové domy, centrální park a spoustu další vegetace.

Do finálového kola soutěže postoupilo osm nejlepších projektů. 

Jednotlivé návrhy se od sebe liší urbanistickou koncepcí, počtem bytových jednotek v rodinných a bytových domech, všechny projekty ale kladou důraz na zelené střechy, osazení fotovoltaickými panely a také na včlenění přírodních vodních prvků do celého řešeného území.

Navrhovaná čtvrť tak zvládne vyrobit a uložit si v bateriích více než polovinu elektřiny, kterou její obyvatelé v průběhu roku spotřebují, a zároveň pomáhá zmírňovat efekt městského tepelného ostrova.