V opavských kavárnách se surfuje bez problémů

Přijít s notebookem do kavárny, připojit se na internet a pracovat. To už není v Opavě nadstandard.

Jednatřicetiletá podnikatelka Lenka Víchová pracuje díky svému notebooku odkudkoliv. Ještě před třemi lety to však v Opavě nešlo. „Dostala jsem se do situace, kdy jsem potřebovala o víkendu nutně poslat materiály svým kolegům. Obešla jsem celé opavské centrum, ale internet jsem nenašla. Dokonce mi v jedné kavárně řekli: ‚Slečno, tady nejste v Praze‘. To mě dorazilo,“ líčí Víchová. Během tří let se situace změnila. Internet je ve většině podniků, což potrvdil test Sedmičky.

Lov na Wi-Fi signál

S notebookem pod paží vchází testovací tým Sedmičky do restaurace Contact na ulici U Cukrovaru. Na požádání mu obsluha přináší list papíru, kde je krok za krokem popsaný způsob připojení k internetu.
Funguje a je i dostatečně rychlý. Sice se jednou odpojil, ale po znovuzapnutí zase naskočil. V restauraci je klidná atmosféra. U dvou boxů je možné připojit si notebook přímo k elektrické zásuvce. Je tam i potřebný klid pro práci. „Lidí, kteří u nás pracují, tu máme každý den několik,“ říká číšník Jonáš Dočkal.
Naproti hřbitovu na Otické ulici stojí nenápadný podnik obklopený křovím a stromy Grill café, který bezdrátové připojení také nabízí. Návštěvníci se mohou k internetu připojit na terase za prosklenou vstupní částí nebo přímo uvnitř baru. Od práce je mohou rušit jen zprávy na obří plazmové televizi. Internet je zablokovaný, klíč každý získá na požádání od číšníka. Wi-Fi bez problémů funguje, i když signál je slabší.

Otevřené sítě

V krásné, leč poměrně skryté Grácii na Pekařské ulici redakce poprvé narazila na otevřenou nezaheslovanou síť. Prostředí je útulné a vkusně vybavené. V kavárně je klid, ideální pro pracovní posezení s notebooky. „Wi-Fi k nám zákazníky láká. Je o něj opravdu zájem. Během poledne chodí podnikatelé, kteří spolu mluví a přitom pracují,“ vykládá servírka Lenka Knop-Kostková. Zásuvky mají všude, kam se člověk podívá, takže nikdo nemusí mít strach, že jeho notebooku dojde energie. „Chodí k nám i mladí, kteří si na notebooku pouštějí filmy. Mnohdy je zapotřebí více zásuvek, než máme,“ směje se Knop-Kostková.
Posezení U Pekaře na Rybím trhu nabízí možnost využítí bezdrátového internetu v nezakouřeném prostředí, vhodném především pro rodiče s dětmi. Děti zabaví dostupné hračky nebo zmrzlinové poháry. Přístupové heslo je U Pekaře k dispozici na požádání.
V exotickém Safari baru na Olomoucké ulici je moderní a výstřední vybavení. Bezdrátová síť je volně dostupná a k připojení není potřeba žádné heslo. Otevřenou síť nabízí i Draps sport bar za rohem na Provaznické, kde si od práce lidé mohou odskočit zahrát stolní tenis, badminton či squash. Signály jsou v obou restauracích čisté a silné. Nezahálet a nezůstat pozadu před konkurencí, tím se řídí v restauraci U Evžena za Obecním domem na Beethovenově ulici. „Internet jsem zřídil kvůli konkurenci, která bezdrátové připojení už měla. Mnoho studentů a manažerů sem chodí hlavně kvůli němu. Proto mi to za tu pětistovku měsíčně rozhodně stojí,“ tvrdí majitel restaurace Milan Kratochvíl.
A stolky obsypané návštěvníky s notebooky nebo i-Phony to potvrzují. „Kavárna je pro práci u šálku dobré kávy jako stvořená. Nápady tady na mě srší ze zdí i podlah,“ usmívá se častý návštěvník Jiří Wittek.
Nezaheslovanou bezdrátovou síť mají i na rušné Ostrožné ulici v Café baru Orange a v hudebním klubu Jam, který leží na Otické. Tady si majitel zřídil hned dva routery pro Wi-Fi příjem. Dole v klubu je přístup volný. Venku na zahrádce už připojení blokuje heslo, které zákazníkovi sdělí obsluha. „Přes den je tady pro práci klid. K večeru ho ubývá, ale mění se to den ode dne,“ říká majitel Jamu Michal Hrabovský.
Pro Wi-Fi se rozhodl hlavně proto, že ostatní nabízejí připojení k síti taky. „Dnes je to už standardní servis zákazníkovi. Čekal jsem ale větší zájem. Zatím ho u nás využívají především zaměstnanci a členové zahraničních kapel, které u nás vystupují. Věřím ale, že se to postupně zvýší,“ povídá Hrabovský.
Množství podniků a míst, kde se zákazník připojí k internetu, se v Opavě neustále zvyšuje. Wi-Fi je téměř na každém kroku. Bezdrátový internet v Opavě poskytují kromě restaurací a kaváren i Slezská univerzita, nemocnice a hypermarket Tesco.