V Ostravě vyroste nový terminál

Moderní terminál usnadní dopravu u vlakového nádraží v Ostravě-Svinově. Náklady na stavbu byly původně odhadovány na zhruba 796 milionů korun, vítězové výběrového řízení, IMOS Brno a SDS Exmost, však nabídli cenu 398,24 milionu korun. „Město tak může ušetřit asi 314 milionů,“ uvedl vedoucí městského odboru ekonomického rozvoje Václav Palička.

[file:10292:small:right]

Město se na nákladech bude podílet ze tří čtvrtin a ze čtvrtiny Moravskoslezský kraj. Podle Paličky je na projekt připraveno až 561 milionů korun z evropských dotací z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko. Stavba by měla být dokončena v březnu 2013. Nový terminál propojí městskou a automobilovou dopravu s dálkovými autobusy a vlaky. Přestavba Svinovských mostů a jejich okolí naváže na už hotovou rekonstrukci vlakového nádraží a prostoru před ním. Obojí je dílem ostravského architekta Václava Filandra. Cestující od tramvajových a autobusových zastávek na mostech chodili k vlakům po takzvaném platu. „Teď se ten prostor upraví tak, aby se tam dalo pohodlně dojít po chodníku, z mostů se bude sjíždět eskalátory až na úroveň nádraží,“ řekl primátor Petr Kajnar.

V budoucnu by se lidé měli dostat od zastávek MHD až k vlakům „suchou nohou“ přes nákupní středisko. „To je ale investiční akce soukromé firmy a ta dnes svoje investice trochu zabrzdila, protože je krize a není zrovna doba na stavění. Ale myslím si, že se to s nějakým zpožděním zrealizuje,“ dodal Kajnar. Nízká cena podle něj může znamenat, že se firma bude snažit nepoužívat tak kvalitní materiály. „Na druhé straně se proti tomu nelze bránit, protože vybírat za nejnižší cenu je samozřejmě rozumné. Splnění požadavků, které jsou v projektu, se předpokládá,“ míní Kajnar.