V Praze-Hloubětíně se připravuje stavba nízkoenergetických bytů

V Praze-Hloubětíně u Poděbradské ulice chtějí developeři postavit kolem 118 nízkoenergetických bytů. Výstavbu tam společně plánují firmy JRD a Atrea. Vyplývá to z dokumentů předložených v rámci posuzování vlivů stavby na životní prostředí (EIA).

Na místě současného parkoviště vyrostou tři bytové domy. Stavitelé je chtějí dát do prodeje podle údajů na webu JRD ve druhé polovině letošního roku. Stavět začnou poté, co získají stavební povolení, což developeři odhadují nejdříve na květen 2012. Výstavba první etapy projektu bude trvat dva roky, druhou fázi bude stavět rok. Radnice městské části Praha 14 s připravovanou stavbou souhlasila s tím, že pro bydlení se v lokalitě využije maximálně 90 procent území. Po developerovi chce, aby do projektové dokumentace doplnil využití zbývajících nebytových prostor.

Stavbu připravuje projektová firma JRD Hlubočepy. Z poloviny jí kontroluje JRD, druhou půlku podle obchodního rejstříku vlastní Atrea.
U nízkoenergetických domů nesmí roční spotřeba tepla na vytápění překročit 50 kilowatthodin na metr čtvereční. Běžná česká novostavba podle společnosti EkoWatt spotřebuje ročně na vytápění zhruba 100-120 kWh na čtvereční metr.