V programu Zelená úsporám bylo zpracováno 61 tisíc žádostí

Státní fond životního prostředí (SFŽP) v dotačním programu Zelená úsporám dosud zpracoval přes 61 tisíc žádostí, z nichž polovina byla proplacena. Během příštích tří měsíců vyplatí SFŽP peníze více než 8000 žadatelům. Dalších 16 tisíc žádostí je před realizací. Informovala o tom mluvčí SFŽP Lenka Brandtová.

Lidé, kteří dostanou dotace během příštích tří měsíců, již své projekty realizovali. „Jde o ty, jejichž žádosti prošly dubnovou radou fondu a minulý týden je schválili v rámci celého procesu i kupci emisních kreditů,“ uvedla Brandtová. U dalších 16 tisíc žádostí před realizací fond žadatelům rozesílá schválené smlouvy. Během uplynulého týdne bylo rozesláno 3500 smluv.

Za první dva roky programu Zelená úsporám 2009 a 2010 byly vyplaceny dotace ve výši dvou miliard korun, letos je to za pět měsíců 3,3 miliardy. V rámci programu Zelená úsporám tak byla již 31 tisícům žadatelům proplacena částka v celkové výši přibližně 5,3 miliardy korun. Program Zelená úsporám byl zahájen v dubnu 2009 a je určen na podporu úspor energie a využití obnovitelných zdrojů energie v obytných domech. Podpora se poskytuje formou nenárokové dotace. Ministerstvo příjem žádostí o dotaci kvůli jejich vysokému počtu pozastavilo loni v říjnu. Původně plánovalo, že přestávka potrvá do konce ledna. Zatím ministerstvo nemá v plánu program znovu otevřít.