Vaněk: Podcenili jsme začátek sezony

Po hodech bolívá hlava. Úřadující mistr extraligy si zahraje o záchranu.

Nová aréna, za sebou dvě extraligová finále. Před sezonou zbrusu nová obrana. K tomu výtečný kanonýr Pletka. Zdálo se, že extraligového mistra v letošní sezoně nic nezastaví.
Jenže ouha. Místo obhajoby titulu čeká Energii boj o záchranu. V olympijské přestávce musí trenér Pavel Hynek přemýšlet, jak nabudit zklamaný tým na play-out.
Proč si vlastně Karlovy Vary nezahrají play-off? „Podcenili jsme začátek sezony,“ vysvětluje Miroslav Vaněk. Podle klubového manažera je mistrovská kocovina zřejmě hlavním důvodem letošního krachu.
Z oslav se Karlovy Vary nemohly vzpamatovat ještě v letní přípravě. V době, kdy ostatní týmy přemýšlí o nové sezoně, vypustila Energie Tipsport Cup i turnaj ve Švýcarsku. Co se může stát? Vždyť jsme mistři. „Hned na začátku soutěže jsme pak nabrali obrovskou bodovou ztrátu a hráči se s tím nebyli schopni vyrovnat,“ říká Vaněk. Příkladem může být karlovarský kapitán Skuhravý. Byť z jiného důvodu. Kvůli zranění přišel o rozhodující část herní přípravy, to se mu ještě nikdy nestalo. Nastartoval pak až v prostředku sezony, do té doby byl králem ve sběru trestných minut.
Zranění jsou také druhým důvodem, proč se Karlovy Vary letos tak trápily. „Měli jsme jich obrovské množství,“ posteskne si Vaněk. Vymlouvat se jen na tohle však nechce. „Že nejsme v play-off, za to zranění nemohou.“ Jenže kvůli nim měnil před měsícem s Budějovicemi svého kanonýra Pletku, který prošvihl přípravu ze stejného důvodu jako Skuhravý. Loňského fantoma play-off Skladaného dokonce poslal na rozhýbání poničeného kotníku do Chomutova.
Slovenského reprezentanta neměl střídavý start až tolik postrašit. Výměnný program s Chomutovem měl být však jedním z budíků, které Vaněk v polovině sezony natáhl v karlovarské kabině. To když předtím nezabral ani vyhazov kouče Palečka.