Vánoce v Kladně: služeb, které uleví hospodyním, je málo

Cukráři i pekaři mají objednávek dost. Ale mohou si Kladenští předvánoční shon ulehčit třeba úklidem na klíč, či si objednat kapra až na stůl?

S nabídkou dopravy stromku až domů se už obyvatelé Kladna setkávají, pro cukroví si ale musí dojít sami. Rozváží ho zřejmě jen jediná cukrárna ve městě. Firma nabízející kompletní úklid bytu či domu neexistuje. Lidé si musí objednat třeba zvlášť mytí oken a zvlášť čištění koberců.

Úklid bytu ano,
ale od jedné firmy

„Stalo se, že nám úklidová firma potvrdila datum i čas, ale nepřijela. Tak jsme si objednali konkurenci, ale od nich také nikdo nedorazil,“ říká Martina z Kladna, která si nepřála zveřejnit celé jméno. Dál už nechtěla riskovat, a proto byt před Vánocemi uklidila sama. „Přitom peníze na takovou službu bych ráda obětovala. Ale chci Vánoce na klíč, ne, že se nám v bytě vystřídají lidé z pěti firem, každé specializované na něco jiného,“ vysvětluje Martina.
Její kolegyně prý předvánoční shon řeší tak, že si objedná agenturu na hlídání dětí. Najatá chůva jí je pohlídá pár dnů před Vánocemi a ona si v klidu oběhne poslední nákupy.
Vánoce na klíč podle zjištění týdeníku Sedmička v Kladně žádná firma nenabízí. Ani oslovení obyvatelé města o podobné službě neslyšeli, někteří míní, že by se firmy v Kladně ani neuživily.

Vytížení cukráři
i pekaři

Téměř plné objednávkové listy mají na vánoční svátky pracovníci cukráren a pekáren. Týdeník Sedmička ale zjistil, že pekárny zájemcům zboží domů nedovezou, z cukráren uspěla jen v jediné. Restaurace, kde by připravily například bramborový salát s kaprem i s sebou, budou na Štědrý den většinou zavřené. I když výjimky existují. „Minulý rok k nám do restaurace přišlo dost hostů na to, abychom salát s řízkem nabídli i letos,“ říká šéf Kladenského divadélka Martin Brádka.
K návštěvě zve na Štědrý den i diskotéka Best.

Smrk, borovice
nebo jedle

Zatímco kapry navezou prodejci na kladenská tržiště až kolem neděle 20. prosince, vánoční stromky začali v letošním roce nabízet dřív, než bývalo zvykem. Smrček, borovici nebo jedli si Kladenští mohli vybírat už na přelomu listopadu a prosince například u Baumaxu.
Odborníci však považují takový nákup za velké riziko. U některých stromků hrozí, že byly uříznuté příliš brzy, a nevydrží proto ani do Silvestra. Doporučují lidem koupit stromek co nejpozději.
Zákazníci by si podle nich také měli nejprve zjistit ceny na více stanovištích, než se rozhodnou, který koupí. Prodejci, kteří se ve městě objeví jako první, mohou být totiž nejdražší.
„Byla jsem u Penny, Tesca, Baumaxu, ale vánoční stromek jsem koupila až na posledním místě, a to u hlavní pošty. Tam měli nejnižší ceny. Nabídli mi tam také, že mi ho odvezou domů. Ale bydlím kousek od pošty, tak jsem si stromek odnesla sama,“ říká Ilona Fuchsová z Rozdělova.
Rudolf Fiala z kladenské společnosti Zakládání zeleně doporučuje zkontrolovat, za co platí. „Zákazník by si měl u prodejce přesně ověřit, co za své peníze skutečně dostane. Nejen stromek, ale také ostatní služby, jako třeba jeho ořezání, zabalení či odvoz domů,“ uvádí Fiala.