Vánoční dobrý skutek: darujte lásku

Zvířata i lidi potěší stejné dárky: dobroty i pocit, že nejsou sami.

Zvířata v útulku potěší o Vánocích granule, seniory kávovar a ženy v nouzi třeba levný nájem. Tyto dárky se dají ještě na poslední chvíli pořídit.

Potěší práce i křesílko

„Maminky ocení pracovní nabídku, to je šance na návrat do běžného života. Levný podnájem v menším bytě by potěšil hlavně jejich děti, pro které je bydlení v azyláku cejch pro život,“ říká sociální pracovnice litoměřického Domova pro matky v nouzi Ivana Jelínková. Seniory v Domě pokojného stáří v Chabařovicích na Ústecku potěší každý dárek. Přivítají i pekáče, vál, kuchyňské náčiní, mikrovlnnou troubu, pressovač na dobrou kávu nebo pohodlná křesílka. „Pobyt jim ale nejvíc zpříjemní jejich blízcí, pokud za nimi přijdou,“ říká vedoucí Yvona Jungbauerová.
Stejné přání mají i lidé v litoměřickém hospicu. „Každá darovaná koruna je pro naše klienty pomocí. Ale nejvíc potěší to, co nekoupíte. Blízkost někoho milovaného, setkání po mnoha letech, radost z odpuštění, pocit, že je má někdo rád,“ zamýšlí se ředitel hospicu Pavel Česal.

Dobroty pro pejsky

Psi i kočky v děčínském útulku se budou radovat z krmení, pamlsků, dek, piškotů, hraček a jiných potřebností. I opuštěná zvířata ale budou nejšťastnější, když si je někdo vezme k sobě domů.