Vánoční pivo poprvé ochutná Mikuláš
Pro přerovský pivovar Zubr je to historický okamžik. Celých dvacet let tu sládkové nevařili čtrnáctistupňové pivo a teprve letos se rozhodli založit novou tradici. Pro místní fajnšmekry uvařili originální „čtrnáctku“, která by měla milovníky piva provázet celým adventem. Sedmička byla při jeho výrobě.
Sládková Nataša Rousková právě kontroluje, jak se vánočnímu pivu vede. Degustuje a chválí sílu, kterou si mok v sobě nese. Její „nové zrzavé dítě“ prochází výrobou už přes osmdesát dnů a za pár dnů ho pošle do světa. Lépe řečeno do hrdel pivařů. „Má vytříbenou chuť a lahodné aroma. Tohle pivo se neztratí,“ věří Rousková. Do vaření se pustila už v polovině srpna, protože speciální vánoční pivo muselo projít nebývale dlouhou cestou. Ve sklepě leželo tři měsíce, zatímco běžné pivo si tu pobude zhruba šest týdnů. Delší čas strávený ve sklepě má nápoji přinést plusové body. „Dobrý říz. Plnou a vyváženou chuť. Lahodné aroma,“ vypočítává manažer pivovaru Petr Hermély.
Pivo se dostane na trh až se začátkem adventu. Téct bude ve vybraných pivnicích na Přerovsku i Olomoucku a Sedmička dostala jako první možnost zjistit, jak sváteční čtrnáctka chutná. Pivo ochutnala také přerovská miss z roku 1993 Pavlína Zahradníčková, která se netají tím, že má pro místní pivo slabost. „Chutná opravdu skvěle. Nechybí mu síla a hořkost, má zlatavě medovou barvu a jemnou pěnu. Jeho chuť je originální. Už se těším, až si s manželem a přáteli o adventu na pivo zajdeme do hospůdky,“ říká Zahradníčková.
Maxximální chuť
Poslední čtrnáctistupňové pivo se v přerovském pivovaru vařilo ještě za minulého režimu a jmenovalo se Hanák, to dnešní vánoční nese název Maxxim. Název má vystihovat, že právě tomuto moku věnovali maximální péči. Ostatně, píšou to i na etiketě, která pivo vyprovází do světa.
„Receptura byla pro nás inspirací, navíc jsme pivu ještě dodali něco navíc. Pivo je vařené z českého aromatického chmelu a z kvalitního ječmene, který vyrostl na Hané. Už jsme uvařili sedm set hektolitrů,“ zdůrazňuje Rousková. Pivo bude filtrované i nefiltrované – a právě to nefiltrované je „citlivější“ a „živější“, tudíž potřebuje rychlejší konzumaci. „Jsou v něm zbytky pivovarských kvasnic, proto potřebuje speciální péči. Půjde především do hospod, kde jsou správné podmínky pro jeho uchovávání,“ podotýká sládková.
Milovníci místního piva mohou novinku ochutnat nejdříve 5. prosince a nejpozději na Silvestra, pak by ho už hospodští neměli nabízet. „Jde o limitovanou edici speciálního světlého piva. Je jen sudové, nedá se koupit ve sklenicích, pouze u výčepního pultu. Ohlas je už nyní veliký a budeme na něj reagovat při další výrobě tohoto speciálu,“ podotýká mluvčí Zubru Hana Matulová. Také hospodští se už těší, až roztočí pípu a nabídnou štamgastům první lok nového originálu.
„S přerovským pivem mám nejlepší zkušenosti, je vařené tradiční technologií a z kvalitních surovin. Proto věřím, že i to sváteční bude výtečné. Nejdříve nabídneme našim zákazníkům kvasnicové pivo a dát si k nim mohou třeba kuřecí křidélka, protože tahle kombinace bude určitě povedená,“ těší se na adventní specialitku majitel přerovské restaurace U Labutě Ladislav Šimek.