Vary budují finskou legii

Jesse Saarinen si může v karlovarské kabině konečně popovídat finsky. Vedle něj dostal skříňku Petri Kokko.

Útočník Jesse Saarinen je poprvé mimo své Lahti, nového prostředí se ale bát nemusí. Průvodcem a spoluobjevitelem české extraligy v barvách karlovarské Energie mu bude Petri Kokko, zkušený obránce z rodného Finska.
„Jesse je takový finský Honza Košťál,“ připomenul také s úsměvem karlovarský manažer Miroslav Vaněk klubovou věrnost útočníka elitní formace Energie. Změnit po tak dlouhé době dres a ještě navrch soutěž, to už chce kus odvahy. Vaněk chtěl proto Saarinenovi situaci ulehčit. „U cizinců je vždy dobré, když v týmu nejsou sami, mají zde parťáka, který jim ulehčí začátek angažmá,“ ví Vaněk.
Také proto se ve Finsku poohlédli z Karlových Varů ještě jednou. Očima kouče Antonína Stavjani, který tady před lety také hrával. „Petriho nám doporučili jeho známí,“ doplňuje Vaněk.
Kouč Stavjaňa byl ostatně strůjcem finkých námluv pro Karlovy Vary. „Ve Slovanu Bratislava měl se dvěma finskými hráči velmi dobré zkušenosti,“ říká Vaněk.
Pětatřicetiletý obránce Petri Kokko spojil většinu své kariéry s elitními skandinávskými kluby. V týmech finské SM-liigy a švédské Elitserien odehrál téměř sedm stovek utkání. Jeho přednostmi jsou cit pro hru, přesná přihrávka a dobrá střela, které může využívat ve prospěch Energie také při přesilových hrách.
Svá prozatím nešťastnější hokejová léta strávil Kokko v klubu SaiPa Lapeenranta, kde byl dva roky kapitánem a také se tu do klubové kroniky zapsal jako rekordman. Jeho osmadvacet asistencí ze sezony 2004/2005 ještě nikdo nepřekonal.
„V týmu je na měsíční zkoušce do šestadvacátého srpna a v případě, že se osvědčí, bude jeho smlouva automaticky prodloužena do 30. dubna příštího roku,“ říká Vaněk.