Ve Francii se zviditelní restaurace s domácí kuchyní

Vyhlášený šéfkuchař Alain Ducasse

Vyhlášený šéfkuchař Alain Ducasse Zdroj: CTK

Ve Francii se od pondělí zavedlo zvláštní označení pro restaurace všech cenových kategorií, které podávají podomácku připravená jídla a chovají se vlídně ke klientům. Nové označení „kvalitní restaurace“ vyhlásilo kolegium 15 nejvyhlášenějších francouzských šéfkuchařů.

Ze 150 tisíc francouzských restaurací jich dvě třetiny využívají jen průmyslových produktů. Ostatní bojují za vaření z čerstvých produktů. A právě na ty se obracíme,“ vysvětlil Alain Ducasse, „tříhvězdičkový“ šéfkuchař podniků Plaza Athénée v Paříži a Louis XV v Monaku. Označení nemá podle něj nic společného s existujícími kuchařskými průvodci a servery.

„Obyčejný smrtelník nyní ve Francii často neví, na co padne, když otevírá dveře do restaurace,“ tvrdí šéfkuchař, který představil projekt na tiskové konferenci v Paříži. Je podle něj nutné zamezit tomu, aby anglosaská média nadále říkala, že francouzská kuchyně již není, čím byla.

Vlídnost k zákazníkovi je důležitá

Restaurace, bistra, hostince ve městech i na venkově získají příslušnou smaltovanou cedulku s označením své kvality a letopočtu, pokud budou ukazovat původ produktů a způsob přípravy na místě. Pohostinnost bude při rozhodování také důležitá. „Ve Francii je příliš restaurací, ,“ tvrdí Ducasse.

O zařazení do nového klubu kvalitních restaurací bude na základě žádosti jednotlivých pohostinství rozhodovat patnáctičlenné Kulinářské kolegium Francie, kterému Ducasse předsedá spolu s šéfkuchařem Joëlem Robuchonem. Označení si podnik udrží jen tím, že kromě další spokojenosti kolegia bude mít v hlasování na internetu nejméně 75 procent spokojených klientů.