Ve městě vzniknou parkovací zóny

Kladno zavede placená stání. Čeká jen na stejné rozhodnutí radních Prahy 6.

Kladenské radní inspirovaly plány pražské šesté městské části. Tamní radnice chce prosadit rezidenční placená stání počátkem příštího roku v okolí Evropské třídy, dejvického nádraží a metra Hradčanská. Stovky kladenských řidičů tak nezaparkují v Dejvicích nebo v Bubenči a nebudou pokračovat za prací hromadnou dopravou.

„Jestli to tak bude, nechám auto doma a do Prahy pojedu autobusem nebo vlakem,“ řekla Milena Prokešová z Kladna.

Pokud nechají Kladenští svá auta doma, nastane problém s parkováním i v Kladně. Jindy volná místa zůstanou obsazená a problém s parkováním budou mít lidé z okolních obcí, kteří jezdí pracovat do Kladna.

Kladenští budou mít přednost

„Rezidenční zóny zavedeme okamžitě po Praze 6. Tam budou parkovací zóny působit na Kladno jako nárazník. Lidé pak přijedou k nám a nebudou mít kde zaparkovat,“ uvedl primátor Dan Jiránek.

Podle něj budou mít Kladenští přednost. Jiránek míní, že nový systém parkování začne v Kladně platit nejdříve v březnu 2010.

Než vzniknou rezidenční místa, přišli už obyvatelé města v centru o další parkovací plochu zdarma. Místo nad autobusovým nádražím je za plotem.
Bylo jedním z největších míst, kde se dalo v centru kdykoli bezplatně odstavit auto.

„Byl to samý výmol, takže když jste chtěli zaparkovat, museli jste jet krokem. Přesto si tohle místo lidé v Kladně oblíbili. Je odtud kousek na úřady, na hlavní třídu i k lékařům,“ řekl Jiří Zedníček.

Za několik dnů se místo nad nádražím změní na placené stání. Soukromý pozemek začali po letech dědických sporu využívat jeho majitelé.