Ve Sboru českých bratří jsou vystavené nahé ženy

Tma, ženy... etc. Tento tajuplný název má výstava, která začala vernisáží ve čtvrtek 15. října v mladoboleslavském Sboru českých bratří. Lidé si tam prohlédnou obrazy Jiřího Čiháka.

„Zaujal nás svou tvorbou. Nic podobného jsme totiž ještě v Boleslavi nepředstavili,“ říká Linda Ortová ze Sboru českých bratří. „Vystavovali jsme díla krajinářů, minimalistické umění a řadu dalších, ale velká plátna, na kterých se umělec zabývá ženou jako takovou, jsme ještě lidem v Boleslavi a okolí nepředstavili,“ říká galeristka.
Malíř Jiří Čihák se narodil před třiašedesáti lety v Příbrami. Vystudoval Střední odbornou školu výtvarnou v Praze a dlouhá léta spolupracoval s filmaři. Maloval pozadí při natáčení Vratných lahví režiséra Jana Svěráka či se v poslední době podílel na hororu T.M.A. Juraje Herze.
A právě i obrazy, které v tomto filmu vytváří hlavní hrdina, si mohou návštěvníci prohlédnout na nové výstavě ve Sboru českých bratří. Čihák je totiž zaslal režiséru Herzovi, jenž se je rozhodl použít, výtvarník dokonce podle jeho konkrétních požadavků vytvořil další obrazy.
Ve Sboru jich je spolu s velkými akty a další nefigurální tvorbou výtvarníka přibližně padesát. „Jedno plátno je také zavěšené v kněžišti, což se běžně nedělá,“ říká Ortová. Toto šestimetrové dílo navíc výtvarník vytvořil speciálně pro mladoboleslavskou výstavu. Těch za svůj život uspořádal málo.
„Že vystavuji v Boleslavi, byla vlastně náhoda, jeden můj známý přišel s nápadem, že do úžasného prostoru Sboru by se mohly mé obrazy hodit,“ říká Čihák. Jel se podívat a prostor ho okouzlil.
Sám však upozorňuje, že jde možná o jeho poslední výstavu vůbec. Díla budou v Mladé Boleslavi k vidění do 13. listopadu.