Vedení Googlu prý navštívilo Kubu kvůli propagaci internetu

Centrála Googlu (ilustrační foto)

Centrála Googlu (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: romanboed via Flickr

Skupina nejvyšších představitelů americké internetové společnosti Google vůbec poprvé navštívila Kubu, aby zde propagovala otevřený přístup k internetu. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na informace od kubánské disidentské bloggerky, která oznámila, že se se skupinou setkala v Havaně.

Tým Googlu vedený výkonným předsedou Ericem Schmidtem se setkal s kubánskými úředníky, studenty a nezávislými lidmi z oblasti technologie a digitalizace. Zpráva na internetových stránkách 14ymedio.com, které minulý měsíc spustila bloggerka Yoani Sánchezová, uvádí, že zástupci Googlu jsou na Kubě na oficiální dvoudenní návštěvě, aby zde podpořili svobodný a otevřený internet. Google ani kubánská vláda o účasti zástupců vedení firmy na Kubě nevydaly žádné oficiální prohlášení. Podle agentury Reuters však Schmidt zřejmě potvrdil návštěvu, protože na Twitteru retweetoval, tedy zkopíroval a poslal dál, zprávu Sánchezové o návštěvě.

Kuba neumožňuje volný přístup k internetu. Z celkem 11,2 milionu obyvatel má přístup k internetu pouze 2,6 milionu. Téměř výhradně je přístup k internetu možný jen ve vládou řízených centrech, zahraničních firmách a hotelech pro turisty. Většina z těch, kdo mají přístup k internetu, si však může prohlížet pouze státem schválené internetové stránky.

14ymedio jsou první nezávislé internetové noviny na Kubě. Jejich provoz spustila Sánchezová v květnu. Kubánské úřady však stránky opakovaně blokují. Kubánská vláda obviňuje Sánchezovou, že dělá propagandu na objednávku americké vlády.