Veletrh dětské knihy je bez peněz

V Evropě ojedinělá přehlídka literatury pro mladé čtenáře bojuje s nedostatkem peněz. Není na pronájem celého výstaviště ani na autobusy pro školáky z okolních měst.

Za pohádkovým světem dětských knih jezdili do Liberce každý rok. V tom minulém přijeli dokonce třemi autobusy. Letos se ale žáci z frýdlantské základní školy na výstaviště nedostanou. A nebudou sami. Liberecký kraj, který doposud dopravu školáků na veletrh ze vzdálenějších míst regionu platil, totiž nenašel čtvrt milionu korun na to, aby autobusy zaplatil.
„Naše účast na veletrhu bude podle toho vypadat. Do Liberce přijedeme. Tentokrát ale vlakem a v mnohem menším počtu. Jestli pojede jedna třída, pojede jedna třída. Když žádná, tak žádná. Společný autobus si nemůžeme dovolit,“ potvrdila ředitelka frýdlantské základní školy Věra Dunajčíková. Do Liberce proto přijedou jen ti, kterým zaplatí cestu rodiče. Podle ředitelky je to škoda. Nikde jinde v Evropě se totiž děti nesetkají s tak ucelenou přehlídkou dětských knih a autorů. Žánrově podobný festival pořádají jenom v italské Boloni. Ten je ale zaměřen na prodej knih jako takových a nenabízí tak bohatý doprovodný program jako ten liberecký. „Minulý rok se mi moc líbily tvořivé dílny. Vyráběli jsme ruční papír a hráli logické hry,“ vzpomíná na loňský ročník dvanáctiletá Zuzana Picková.
Důvod, proč kraj s více než dvoumiliardovým rozpočtem na dopravu žáků peníze nedal, omlouvá náměstek hejtmana pro resort školství Radek Cikl současnou ekonomickou situací. „Rozpočet máme nižší o patnáct procent. Musíme šetřit,“ vysvětlil Cikl. Mladí čtenáři z Frýdlantu a dalších měst a vesnic proto letos nejspíš zůstanou doma. Zklamaní jsou i organizátoři.

Letos rekord nepadne

„Ze škol mi volají. A já jim jenom říkám, že je mi to líto, ale že s tím nic udělat nemohu. Peníze na to, abych jim cestu zaplatila, nemám,“ nechala se slyšet iniciátorka výstavy Dagmar Helšusová.
Návštěvnický rekord z minulého roku, kdy na veletrh dorazilo více než deset tisíc návštěvníků, tak letos téměř určitě nepadne.
„Zatímco před rokem už měly školy zamluvené veškeré doprovodné programy, letos přemýšlejí nad tím, zdali vůbec přijedou,“ posteskla si Helšusová.
Pro veletrh, který letos bojuje s nedostatkem financí, je to další velká rána. Zatímco loni měli organizátoři k dispozici tři miliony korun, letos si budou muset vystačit s šestinou této částky.
Peněz se totiž nedočkali ani od státu, který byl doposud nejštědřejším přispěvatelem. O polovinu snížilo svoji dotaci i město Liberec. Pořadatelé si proto budou muset v letošním roce vystačit s menší výstavní plochou a poprvé nevyjde knížka, která vždy veletrh doprovázela. Tisknout se nebudou ani žádné propagační materiály. Každý, kdo se na přípravě veletrhu podílí, navíc pracuje zdarma. „Zvažovali jsme, jestli se do toho máme vůbec pustit. Mít tři miliony, nebo půl milionu, to už je velký rozdíl. Nastalou situaci zachránila až nakladatelství, která přislíbila, že se sama postarají o doprovodný program, který bychom si letos nemohli dovolit. Ani letos proto nakonec nebudou na veletrhu chybět autoři dětských knih, kteří budou mladým čtenářům číst ze svých knížek, což je pro nás to nejdůležitější,“ řekla Helšusová.