VIDEO: Maketu britského bombardéru si v letu lidé pletou s originálem

RC model Avro Vulcan

RC model Avro Vulcan Zdroj: Profimedia.cz

RC model Avro Vulcan
2
Fotogalerie
Vášnivý modelář Dave Johnson (64) navrhl a postavil obří maketu bombardéru Avro Vulcan, které je v současné době největším rádiem řízeným proudovým modelem ve Velké Británii. Johnson v uplynulých třech letech stavěl model doma v garáži a dokonce využil dřevo ze stromu, který porazil na zahradě. Cena RC bombardéru se pohybuje kolem 25 tisíc liber (asi tři čtvrtě milionu korun), stavitel by jej ale zřejmě neprodal ani za milion.

Letadlo důmyslné konstrukce je postavené z laserem vyřezaných přesných dílů a potažené balsou. Povrch byl následně vytmelen a nastříkán automobilovými laky.

Rádiem řízený Vulcan dosahuje díky čtyřem modelářským turbínám rychlosti okolo 150 mil za hodinu (asi 240 km/h). Letový projev stroje, , podle Johnsona prý dokonce občas zmate letecké odborníky, kteří ho ve vzduchu považují za skutečný bombardér. Ten byl páteřním letounem RAF, když v době studené války sloužil k jadernému odstrašování.

Dave Johnson z Warringtonu je členem asociace obřích modelů a říká, že modelářství mu učarovalo, když jako teenager bydlel poblíž letiště.