Vít Vitouš zvládá lyže i motorku

Třicetiletý Vít Vitouš si v motoskijöringu už vyzkoušel obě pozice. „Těžší je být lyžař,“ říká.

Druhý lednový víkend odstartoval v Radeníně u Chýnova desetidílný seriál mistrovství republiky v motoskijöringu. Jedním z těch, kteří se rozhodli absolvovat všechny závody domácího šampionátu, je motokrosař Vít Vitouš. Jeho spolujezdcem na lyžích se stal Václav Hotový, oba z Motosportu Chýnov, který po dvou závodech vystřídal Petra Kunkala. Na svém kontě už mají deset mistrovských bodů, třikrát se dokázali probojovat mezi nejlepší patnáctku.

Býval jste lyžař, co vás přivedlo na myšlenku zkusit motoskijöring také jako jezdec? Měl jsem motorku, tak mě to lákalo. Chtěl jsem to zkusit odjakživa.

Co je těžší. Být lyžařem nebo jezdcem? Těžší je být lyžařem. Kdo postoupil z malého finále do velkého a k tomu absolvoval tréninky, musel odjet až devadesát pětisetmetrových okruhů. To pak docela bolí nohy. Jak jsem starší, tak už bych to fyzicky nezvládl.

Původně jste začínal s lyžařem Petrem Kunkalem, který po dvou závodech skončil. Proč? Petr Kunkal už neměl čas, ani fyzičku.

Kde jste tak rychle sehnal náhradníka? Pomohl mi šéf chýnovského motosportu Evžen Zadražil, který dal inzerát na webové stránky. A pak se ozval Václav Hotový z Příbrami, s kterým jezdím dnes.

Máte už odjeto osm z deseti závodů. Jak jste spokojen s výsledky šampionátu? Po posledních dvou víkendových závodech, kdy jsme skončili jedenáctí a dvanáctí, se nám zlepšila nálada. Konečně jsme prolomili smůlu. Díky tomu jsme na tom momentálně lépe psychicky a víc si věříme.

Proč se vám nedařilo podle představ? Rychlost jsem měl stejnou jako ostatní. Ale padali jsme a ztrátu už bohužel nedokázali dohnat.

Ve vrcholném motoskijöringu z pravidla rozhoduje umění lyžaře. Souhlasíte s tím? Spíš záleží na vzájemné souhře, vyježděnosti a zkušenostech. Pak rozhodují i maličkosti.

Jaké třeba? Jezdci si například speciálně upravují gumy. Aby lépe seděly v zatáčkách, na ledu a na sněhu. Aby to tolik neklouzalo, používají se také tekuté řetězy. Ale tohle jsem zjistil teprve nedávno a také to vyzkouším.

Jaké jsou vaše cíle ve zbývajících dvou závodech? Rádi bychom získali další body, dostali se do velkého finále mezi prvních deset nejlepších.