Vitamín C: staronový bojovník s rakovinou

Vitamín C je známý především v tabletách

Vitamín C je známý především v tabletách Zdroj: Profimedia.cz

Jednoduchý, levný a přitom zázračný. Jakkoliv se může zdát, že vlastnosti vitamínu C již byly nesčetněkrát popsány a nikoho nemohou překvapit, výsledky nedávno publikovaných studií lékařů a vědců naznačují, že veškerý potenciál „céčka“ nebyl dosud zdaleka využit.

„Většina odborníků i laiků zná podávání vitamínu C jako doplňku stravy u chřipky a nemocí z nachlazení, jelikož se předpokládá, že zvyšuje imunitu a odolnost organismu. Nicméně v poslední době přichází z USA a Německa informace o možnosti využití vysokých dávek vitamínu C podaných nitrožilně kupříkladu v onkologii,“ zdůrazňuje ředitel vzdělávací společnosti Edukafarm, farmakolog Zdeněk Procházka.

Zahraniční odborníci potvrdili význam vitamínu C, když je formou infúze podáván onkologickým pacientům, kteří právě procházejí chemoterapií či ozařováním. Skupina německých odborníků farmaceutů a lékařů loni publikovala výsledky kohortové studie, jejímž cílem bylo v praxi zhodnotit podmínky bezpečnosti a účinnosti intravenózně podávaného vitamínu C ženám s rakovinou prsu v prvním pooperačním roce.

Pomoc od vedlejších příznaků

Jak známo vedlejší účinky onkologické léčby dokáží pacienty řádně potrápit. Trpívají nevolností, průjmem, zvracením, ztrátou chuti, bolestmi, vyčerpáním, depresí, závratí, poruchou krvetvorby a mnoha dalšími. Díky vitamínu C ale může kvalita života pacientů s rakovinou podstatně vzrůst.

Zatočte s cholesterolem

Továrna na rakovinu

Z marihuany k léčení se dělá zbytečná věda, říkají pěstitelé

„Ženy, které obdržely vitamín C, trpěly oproti skupině bez této léčby podstatně méně vedlejšími účinky standardní terapie i tumoru samotného. Podobné výsledky byly dosaženy i v období následné péče, přičemž ženy ze skupiny s vitamínem C si téměř nestěžovaly. V obou fázích se celková intenzita symptomů snížila o jednu třetinu až o polovinu. Je zřejmé, že snížení nežádoucích účinků ve studijní skupině nemůže být vysvětleno nehomogenitou v proměnných mezi oběma skupinami, ale je dáno vlivem doplňkové terapie vitamínem C,“ uvádějí němečtí specialisté ve svých závěrech.

Lékaři jsou zatím zrženliví

Infúze zatím není v Česku registrována, ale podle českého lékového zákona mají lékaři právo předepisovat v tuzemsku přípravky, které získaly registraci v jiném členském státě Evropské unie. „První reakce lékařů jsou většinou zdrženlivé, jelikož tak vysoká účinnost u známého vitamínu C je překvapuje, nicméně nové informace z oblasti klinické a farmakologické mluví jasnou řečí. Lékaři, kteří se již s tímto typem terapie seznámili, ji hodnotí velmi vysoko,“ říká farmakolog Procházka. Vitamín C totiž může ovlivnit příčinu chronického zánětu v těle, který je příčinou civilizačních chorob, ale i řady těžko léčitelných nemocí.

EuroEuro | E15