Vítězové komunálních voleb v Písku a ve Strakonicích jednají o koalici

Nové písecké zastupitelstvo bude sestavené ze šesti stran. Z vítězné ČSSD ( 7 mandátů), ODS (4), SNK Evropští demokraté (4), Volba pro město (5), KSČM (4), TOP 09 (3). Začala už společná jednání o koalici?

ČSSD Ondřej Veselý: „O koalici samozřejmě jednáme. Jednoho partnera už máme, je jím Volba pro město,“ říká.

Volba pro město Vojtěch Bubník: „Jednání probíhala a probíhají. Žádné závěrečné resumé ještě nebylo. O spojenectví s ČSSD ale zájem máme. Otázka dalších spojení je zatím otevřená,“ poznamenává.

Top 09 Josef Knot: „Jednání stále probíhají. Zatím je předčasné dělat závěry. Variant je mnoho, proto necháváme tuto otázku ještě otevřenou,“ uvádí.

SNK Evropští demokraté Eva Vanžurová: „Jednání probíhají. Výsledky budeme znát až po delší době,“ sděluje.

Vyjádření lídrů KSČM, ODS se dnes nepodařilo získat.

Strakonice

Nové strakonické zastupitelstvo bude složené ze sedmi stran. Vítězná strana Slušnost a jistoty pro Strakonice s pěti mandáty, ČSSD (4), TOP 09 (3), ODS (3) a KSČM, Volba pro město a Strakonická veřejnost se dvěma.

Kdo s kým sestaví koalici a kdo zůstane v opozici?
Slušnost a jistoty pro Strakonice Pavel Vondrys (dosavadní starosta): „Věci jsou ve stádiu úplného začátku, takže není co sdělovat,“ uvádí.

ČSSD Josef Samec: „Na jednání se sejdeme už dneska. Vycházíme z toho, že vítězná strana bude mít starostu a druhá nejsilnější místostarostu. Ale jak dopadnou jednání, to se teprve uvidí. Myslím, že jasno bude v pondělí,“ říká.

TOP 09 Ivana Říhová (současná místostarostka): „Na jednání se stranou Slušnost a jistoty pro Strakonice se sejdeme v pondělí. Uvidíme jak dopadnou,“ uvádí.

ODS Radek Chvosta: „Na jednání o koalici se nepřipravujeme. Situace je taková, že levice má jedenáct hlasů, pravice deset, takže zůstaneme v opozici. To je současné stanovisko ODS. Otázkou je, zda se vítězná strana přikloní ke spolupráci s TOP 09 nebo s KSČM,“ poznamenává.

Strakonická veřejnost Břetislav Hrdlička: „Nedomlouvali jsme se s nikým. Určitě budeme v opozici. Ale uvidíme,“ říká.

Volba pro město Josef Štrébl: „Žádná jednání nebudeme iniciovat,“ zdůrazňuje.

KSČM Milada Vlasáková: „Zatím jsme se s nikým nedomlouvali. Až v pondělí,“ informovala.