Vítkovice chtějí uspět v Poháru mistrů

Trenér Radomír Mrázek si myslí, že má silnější tým než loni a chce bojovat o medaile v Poháru mistrů.

V minulém ročníku dovedl trenér Radomír Mrázek florbalisty 1. SC Vítkovice k titulu. Letos se bude pokoušet o obhajobu a ještě k tomu bude chtít uspět v Poháru mistrů.

Jak probíhá příprava na sezonu?
Už druhým rokem praktikujeme individuální suchou přípravu. To znamená, že klukům rozdáme plán kdo má co dělat v určitém období a je jen na nich, jakým způsobem to dodržují. A musím říct, že se to vyplácí. V kádru je velká konkurence a kluci si musí máknout. Podle výsledků fyzických testů jsou připraveni dobře. Momentálně probíhá další díl přípravy, kterou už absolvujeme společně v hale.

Jak se změnil kádr před sezonou?
Tak činnost ukončil Daniel Folta a do Švýcarska odešel Tomáš Sladký. Do klubu jsme přivedli dva Finy Turkka Lehtinena, který už u nás jednou působil a Tuomase Mustakallia, kterého taky známe, protože do Čech jezdil na prázdniny a hrál s námi letní turnaje. Třetí hráč, kterého jsme přivedli, je mladý Jiří Jahuňák, který k nám přišel z Havířova.

Je to velké finanční zatížení pro klub angažovat dva finské hráče?
No musíme jim dát nadstandard. Zajistit ubytování a práci. Nejsme schopni je za florbal platit. Ale my finským klubům, ze kterých k nám přišli, nemusíme nic platit a ty ušetřené peníze pak dáváme třeba na jejich bydlení.

Mají nějaké požadavky jakou práci by chtěli dělat?
Neměli žádné extra požadavky. Navíc tady v Ostravě jsou nějaké finské pobočky, na které máme kontakty a pokud by to nevyšlo, tak by pracovali v nějaké firmě našich sponzorů a partnerů.

Takže bez problémů nahradí Sladkého s Foltou?
Bez problému ne. Co se týče Dana, tak toho nelze nahradit, ale myslím si, že v průběhu sezony by se mohl Lehtinen přiblížit k Foltově výkonnosti. No a Mustakallio je kus chlapa, který bude velice platný před soupeřovou brankou.

Je ten tým tedy silnější než vloni?
Já si troufnu říct, že papírově jsme silnější. Už na turnaji v Praze jsme herně hráli překvapivě dobře, možná lépe než v loňské sezoně. Teď jen půjde o to, aby si ten kolektiv sednul lidsky. Dan s Tomášem byli u nás dlouho a všichni je znali, ale myslím si, že to bude dobré.

Jak vidíte vaše šance v Poháru mistrů?
Chci sebou vzít všechny hráče, ať si přičichnou k mezinárodnímu florbalu. Máme těžkou skupinu, ale myslím si, že máme reálnou šanci bojovat o medaile. Jen je třeba porazit jednoho ze dvou silnějších soupeřů. Ve skupině máme švýcarský SV Wiler-Ersigen, finský Tapanilan Erä a ještě jeden papírově slabší tým.

Vraťme se ještě k Danielu Foltovi. Nepadla také možnost, že by vám pomáhal s trénováním?
Taky jsme to řešili. Ale Dan je velice ambiciózní člověk a mu by nestačilo jenom mi pomáhat. A ta možnost, že by jsme byli na stejné úrovni by nevyhovovala ani mě, ani jemu. Pak jsme také chtěli Danovi nabídnout, aby u nás trénoval nějaký tým v nižší soutěži, ale Daniel má jen nejvyšší cíle.