Vláda schválila podporu výstavby nájemních bytů pomocí úvěrů

Vláda schválila podmínky, za kterých firmy i jednotlivci můžou od státu získávat úvěry na výstavbu nájemních domů. Cílem je zvýšit nabídku nájemního bydlení v Česku. Letos má Státní fond rozvoje bydlení na tento účel 120 milionů korun. „Tímto krokem chceme iniciovat výstavbu nájemních bytů a to zejména takových, které budou určeny pro seniory, osoby se zdravotním postižením a pro osoby s nízkými příjmy,“ uvedl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Na tyto účely je podle něj určeno nejméně 70 procent celkové výše peněz v programu.

Úvěr můžou dostat právnické i fyzické osoby na novou výstavbu bytových domů s nájemními byty, případně na rekonstrukce existujících staveb, ze kterých vzniknou bytové domy s činžovními byty. Úvěr nelze čerpat na výstavbu nebo rekonstrukce rodinných domů. V případě výstavby nájemních bytů například pro seniory či osoby se zdravotním postižením dostanou stavitelé úvěr se zvýhodněnou úrokovou sazbou.

„Vláda nám také uložila, abychom pilotní program do konce roku zhodnotili, zejména v rovině zájmu o tento produkt v komerční sféře i veřejné správě. Na základě výsledků této analýzy pak vláda rozhodne o dalším pokračování programu,“ dodal Jankovský. Pilotní program testující efektivitu této formy podpory vychází z nové státní koncepce politiky bydlení, kterou kabinet schválil v červenci. Nová koncepce počítá s podporou bydlení hlavně v podobě úvěrů. Důraz klade na podporu výstavby nájemního bydlení. Minulá koncepce platná od roku 2005 podporovala hlavně vlastnické bydlení.