Vlézt tajně do školky? Těžké

Sedmička testovala, zda se do mateřských škol může dostat cizí člověk. Z deseti se dostala jen do jedné.

Bezpečnost. To je věc, která rodiče dětí v mateřských školách zajímá nejvíce. Sedmička zjišťovala, jak jsou na tom karvinské školky. A výsledek? Během vyučování se dostala nezamčenými dveřmi do jediné školky, a to ještě jen do chodby a šatny, kde děti nebyly. „Určitě je fajn, když se může má dcera učit ve školce angličtinu. Ale na prvním místě mě zajímá, jak se o ni postarají a zda bude v bezpečí. Nechtěla bych totiž zažít, aby mi jednoho dne dcera zaklepala na dveře s tím, že se jí ve školce nelíbí a že utekla zpátky domů,“ řekla Kateřina Břežková z Karviné. Zápisy do školek se konají právě v těchto dnech. Úředníci z města školky pravidelně kontrolují a mají přísné předpisy. „Kontroly jsou cílené především na bezpečí dětí. Bezpečí má přednost před vším ostatním, například před majetkem. Protože když chce někdo promyšleně ve školkách krást, těžko mu v tom zabrání jakékoli opatření,“ uvedla mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová. Na kamerové systémy školky nemají peníze. „Přesto nás těší, že při deseti pokusech jste se dostali bez problémů jen do jedné školky, protože tvrdíme, že přednější je vždycky bezpečnost dětí a teprve pak majetek,“ dodala Swiderová.
Za bezpečnost dětí v mateřských školách jsou zodpovědné učitelky a také ředitel školky.
„Rodiče musí podepsat prohlášení, ve kterém uvedou, kdo může dítě ze školky vyzvedávat. Třeba otec, babička, tetička. Tak se jistíme, abychom dítě nevydali někomu cizímu,“ řekla ředitelka Mateřské školy Čajkovského Dagmar Jančošková.

Dveře se hlídají

Aby děti nemohly ze školky utéct či je neodvedl někdo cizí, jsou zabezpečené i vchody. „V době provozu zaměstnanci vždy školku zavřou, většinou od osmi hodin ráno. Někde mají při příchodu a odchodu rodičů a dětí elektronický systém otevírání dveří, ale někde je ráno a odpoledne i volně otevřeno tak, aby rodiče mohli bez problémů dítě přivést a zase si je odvést,“ uvedla Swiderová. Na většině dveří školek jsou kulaté kliky a dveře se po zavření samy zaklapnou. To potvrdil i test Sedmičky. Například v Mateřské škole na třídě Družby byly dveře s kulatou klikou zamčené. Balkonové dveře u terasy zajišťovala mříž se zámkem. Tento model se opakoval u dalších osmi školek v Mizerově, Ráji, Novém Městě. „Hlavní dveře máme vždycky zavřené, hodně si to hlídáme,“ potvrdila zaměstnankyně školky kapitána Jaroše Ilona Lukšová. Do jedné školky se však Sedmička v deset hodin dopoledne přece jenom dostala. Dveře, ač měly kulatou kliku, nebyly dovřené. Redaktorky prošly dvě patra a dostaly se do šaten. Dveře do tříd, za kterými si hrály děti, byly všude zamknuté. „Hlavní vchod by měl být vždy zavřený, ale stává se, že někteří za sebou dveře nezavřou. Musíme je seřizovat, protože se stává, že nedoklapnou. Ihned, co se to dozvíme, ale dáme vše do pořádku,“ řekla k tomu ředitelka Mateřské školy Slovenská Eva Maslovská.
Jsou podle vás školky dostatečně zabezpečené?