Volné sklady pomalu mizí, ceny pronájmů rostou

Poptávka firem po logistických parcích stoupá a ty tak zaplňují volné plochy z dřívějšího období krize. Obdobně jako v případě kanceláří klesá neobsazenost, jež nyní spadla pod devět procent oproti více než deseti procentům na konci loňského roku.

Koncem letošního prvního čtvrtletí bylo volných 322,5 tisíce metrů čtverečních moderních skladových ploch. Rostoucí poptávce po moderních skladech odpovídá i probíhající či plánovaná výstavba dalších zařízení, většinou „šitých na míru“ konkrétním zákazníkům. Například developerská společnost ProLogis oznámila výstavbu nového build-to-suit projektu pro provozovatele hypermarketů Globus. „Pro Globus postavíme 22 350 metrů čtverečních moderních skladových prostor, které budou sloužit jako česká centrála pro tepelně kontrolovanou logistiku,“ popisuje ředitel ProLogisu pro Českou republiku a Slovensko Martin Polák. Nové distribuční centrum Globusu vznikne v ProLogis Parku PragueJirny umístěném 20 kilometrů východně od hlavního města na první odbočce na dálnici D11.

V tomto parku již Globus využívá 43 tisíc metrů čtverečních a navíc přibude také nová budova. „Dokončení výstavby je plánováno na poslední čtvrtletí letošního roku,“ dodává Polák. Ještě v roce 2011 chce developer oznámit výstavbu dalších nových objektů. V Jirnech má společnost stále 38 hektarů půdy připravených na další etapy rozšíření tamního logistického parku. ProLogis však také v Jirnech prodal 15 hektarů pozemků, které už nebude potřebovat. „Jedním z našich hlavních cílů je zhodnocovat nadbytečnou půdu. Nedávný prodej pozemků v České republice je prvním příkladem v regionu v roce 2011,“ komentuje prodej výkonný ředitel ProLogisu pro střední a východní Evropu Ben Bannatyne.

#####Posiluje celý středoevropský region

Oživení je však patrné v celém regionu, když ProLogis přichystal další projekt na míru v polské Wroclawi, nedaleko českých hranic. „Zde postavíme nové distribuční centrum o celkové rozloze 20 tisíc metrů čtverečních,“ poznamenává Polák. Díky této výstavbě si ProLogis připravil půdu pro svůj pátý distribuční park ve wroclawském regionu. „V současné době máme v regionu Wroclaw portfolio o celkové rozloze 371 tisíc metrů čtverečních a kvůli tomu je zde ProLogis největším poskytovatelem průmyslových budov,“ líčí. Již v první části roku 2011 má firma 41 tisíc metrů čtverečních ve stadiu výstavby.

Mezi další cíle společnosti v roce 2011 patří zhodnocování pozemků a zvyšování obsazenosti stávajícího portfolia. „Také plánujeme pokračovat v intenzivních debatách se zákazníky, kteří mají zájem o projekty na míru,“ dodává. ProLogis vlastní a spravuje kolem 40 milionů metrů čtverečních průmyslových ploch v Severní Americe, Evropě a v Asii. V Česku má další sklady v Úžici u Prahy nebo Ostravě. Ve středoevropském regionu působí též v Maďarsku, Polsku a na Slovensku.

#####S oživením rostou zisky

Nová míza proudící do života logistických parků přináší podnikatelům i podstatně vyšší zisky. Developer VGP vydělal v loňském roce 26,4 milionu eur (bezmála 650 milionů korun), což byl více než 22násobný růst oproti roku 2009. Hrubé výnosy z pronájmu vzrostly téměř o třetinu na 28,6 milionu eur. „Společnost VGP dokázala plně využít svých developerských zkušeností, a tak těžit z oživení poptávky po semiindustriálních stavbách na středoevropských trzích,“ vysvětluje. Celková míra obsazenosti parků skupiny VGP se zvýšila na 98,8 procenta vzhledek k intenzivním pronájemním činnostem jak v České republice, tak Estonsku, na Slovensku a v Maďarsku. Společnost loni uzavřela nové nájemní smlouvy celkem na více než 130 tisíc metrů čtverečních ploch.

„Míra obsazenosti českého portfolia dosáhla dokonce 99,4 procenta ve srovnání s 94,4 procenta ke konci prosince 2009,“ zdůrazňuje firma. Během loňského roku bylo celkem dokončeno pět projektů, které představují pronajímatelnou plochu více než 41 tisíc metrů čtverečních. Společnost tak zvýšila své portfolio na 50 budov s bezmála 577 tisíc m2, dalších šest nových projektů je ve výstavbě. Společnost VGP také dokončila prodejní transakci 80procentního podílu v šesti průmyslových parcích v Praze a okolí z celkem devatenácti parků realitnímu fondu European Property Investors Special Opportunities spravovanému společností AEW Europe a Tristan Capital Partners. Hodnota transakce činila téměř 300 milionů eur.

„Po prodeji 80 procent podílu v šesti z devatenácti VGP parcích se vykazovaný příjem z pronájmu skupiny VGP během roku 2011 výrazně sníží,“ dokládá společnost. Vstup do společného podniku prý však umožní VGP pokračovat v rozvoji dalších obchodních aktivit a zároveň umožní skupině provádět aktivní akviziční strategii. Skupina VGP v Česku kromě Prahy postavila sklady též v Liberci, Mladé Boleslavi, Hradci Králové, Olomouci či Plzni.

#####Miliarda do rozšíření parku

Historicky nejvyšší příjmy z pronájmu 94 milionů eur hlásí za loňský rok též společnost CTP. V letošním roce by měly dále vzrůst na 105 milionů eur. Neobsazenost ploch byla na nejnižší úrovni kolem šesti procent z 1,7 milionu metrů čtverečních ploch. Nové klienty získala do svých parků v Ostravě a Boru, jako je například výrobce brzd Brembo nebo společnost CEVA. V letošním roce se bude objem pronajímatelných ploch ještě zvyšovat díky dalším investicím. CTP už uzavřelo kupní smlouvu s městem Brnem na nákup 420 tisíc m2 pozemků pro rozšíření tamního CTParku na Černovické terase, kde chce investovat přes jednu miliardu korun a zastavět více než polovinu tohoto prostoru.

Do jedné z hal se nastěhuje dánská společnost Kompan vyrábějící prvky pro dětská hřiště, sportoviště a tělocvičny. Zvýšení kapacit tam plánuje i tchajwanský podnik Wistron, který produkuje především LCD televizory a počet zaměstnanců chce zvýšit o 400 na přibližně 1900 osob. „Pro Wistron plánujeme dvě haly o ploše přes 50 tisíc metrů čtverečních,“ uvádí manažerka projektu Kateřina Ondrová. Podle ní by měla na místě vyrůst na jaře páteřní infrastruktura. Tato investice přijde na více než 100 milionů korun. „Poté bude možné začít s výstavbou hal, aby byly firmám k dispozici do konce roku,“ dodává.

#####Propad snad zažehnán

Podle ProLogisu se s rostoucí ekonomikou budou investoři cítit čím dál bezpečněji. To má vést ke zvýšené poptávce po logistických prostorách a k diskusi se zákazníky, jak mohou lépe využít své stávající prostory, nebo jestli potřebují nové skladové prostory. Podle firmy Cushman & Wakefield byl největší nárlst zaznamenám v Polsku a ČR, kde má trh pokračovat v růstu i letos.