Vrah taxikáře se přiznal. Kriminalisty dovedl k tělu oběti

Mladíkovi z Poděšína hrozí za brutální vraždu žďárského taxikáře patnáct až dvacet let vězení, nebo výjimečný trest.

Od poloviny července policisté hledali nezvěstného taxikáře, jehož auto našli odstavené ve Žďáře nad Sázavou s krvavými skvrnami v interiéru. Kriminalisté našli devětapadesátiletého muže mrtvého po necelých dvou týdnech u Hrbova blízko Polné. K tělu je v neděli dovedl sám vrah.

Kvůli pouhým třem tisícům korun a několika cennostem taxikáře zabil dvacetiletý mladík z Poděšína. Kriminalisté jej v neděli kolem poledne zatkli přímo doma. K vraždě se už přiznal a nyní čeká ve vazbě na soud. Hrozí mu patnáct až dvacet let vězení nebo výjimečný trest.

Podle dostupných informací pocházel mladík z rozvrácené rodiny. Už jako mladistvému mu policie prokázala tři přepadení benzinových pump. Z vězení byl ale po sedmi měsících propuštěn na podmínku.

„Případ byl neobvyklý tím, že jsme tělo neměli na začátku vyšetřování, ale až na jeho konci,“ uvedl Pavel Peňáz z krajského policejního ředitelství. Dodal, že vyšetřovatelé z krajské „mordparty“ začali se žďárskými policisty spolupracovat hned, jakmile rozbor ukázal, že krev z auta patří zmizelému taxikáři.

Pachatel se nechal odvézt ze Žďáru nad Sázavou do Polné, kde muže na odlehlém místě ubodal zavíracím nožem. Tělo pak schoval pod stromky u rybníka za Hrbovem a zaházel je trávou a dřívím. „Klademe mu za vinu, že jednal plánovaně s úmyslem se obohatit. On zatím tvrdí, že jen chtěl taxikáři utéct bez zaplacení a došlo ke rvačce. Je ale zvláštní, že si hned na začátku sedl za řidiče, ačkoliv jeli v autě sami. První rány nožem byly možná vedené zezadu,“ uvedl vyšetřovatel Pavel Kubiš.

Patolog našel na krku mrtvého deset bodných ran, další čtyři bodnořezné byly na rukách. Smrt nastala hned na místě.

Vrah vzal z auta peníze a několik cenných věcí. Po činu odstavil auto ve Žďáře nedaleko strojírenského učiliště a klíče zahodil o kus dál. Přespával u známých, ale ti jej přestali krýt, jakmile se v médiích objevily zprávy o pátrání po jeho osobě.