Vše, co byste měli vědět o Windows 8

Windows 8, ilustrační foto

Windows 8, ilustrační foto Zdroj: Zive.cz

Po třech letech spekulací, dohadů a občas i zcela nesmyslných předpovědí Microsoft konečně uvedl na trh nová Windows 8. Elektronický upgrade pořídíte za 750 korun.

Tak je to konečně tady. Po roce veřejného testování a hromadě vydaných článků Microsoft konečně představil novou verzi Windows 8 a uvolnil ji do prodeje. Pro mnohé je to už jen formalita, předplatitelé programů Technet/MSDN totiž mají přístup k Windows 8 už od letošního léta, je to ale nicméně završení několika posledních roků. Toto ale zase uteklo.

Nabídka Metro, která nahrazuje původní StartNabídka Metro, která nahrazuje původní Start | Zive.czKlasický desktop ve Windows 8 ProKlasický desktop ve Windows 8 Pro | Zive.czNabídka Metro, která nahrazuje původní Start, a klasický desktop ve Windows 8 Pro

Tři roky dohadů a spekulací

Když jsem koncem února 2010 natáčel s Honzou Sedlákem Týden Živě s podtitulkem „Jak budou vypadat Windows 8,“ ani jeden z nás nechtěl uvěřit prvním prosakujícím informacím, že další Windows budou úplně jiná. Čekali jsme kosmetické změny, lepší výkon a nějaké ty nové funkce, ale rozhodně nic takového jako Metro.

O půl roku později už bylo jisté, že Windows 8 budou opravdu jiná. Steve Ballmer v rozhovoru prohlásil, že jestli má z něčeho obavy, tak možná z přijetí Windows 8, poněvadž přinesou velmi výraznou proměnu, která může zaskočit zvláště konzervativní uživatele. Na sklonku roku 2010 jsme pak už psali o prostředí Wind, kterému bude chybět tlačítko Start. V lednu 2011 Steve Ballmer poprvé ukázal inženýrskou verzi Windows 8 na zařízeních s procesory ARM, o Metru však tehdy ještě nepadlo ani slovo.

Steve BallmerSteve Ballmer | Zive.czSteve Ballmer ukazuje první prototypy počítačů s tehdejší inženýrskou verzí Windows 8, které běží na čipsetech ARM (leden 2011)

Prvního dubna jsme natočili krátké video, ve kterém jsme Windows 8 přisoudili jednu zcela hypotetickou funkci – miniaplikace v nabídce Start. Mohli byste tam spouštět video, koukat na web, organizovat čas a tak dále. Byla to naprosto bláznivá představa, kterou mohl unést pouze tehdejší apríl. Jenže krátce na to jsme jen zírali s otevřenými ústy, Microsoft totiž poprvé představil Metro – v podstatě rozšířenou nabídku Start s jednoduchými aplikacemi optimalizovanými pro dotyk. Celý článek o Windows 8 si přečtěte na Živě.cz.