Výchova dětí: pařba na Nirvanu

Kid Koulák z Palkovic hraje celý život s rodinnou skupinou Sagar hlavně na tancovačkách. V posledních letech také objíždí region s programem pro školáky. Když spustí AC/DC a Nirvanu, školy se otřásají.

Když se řekne výchovně-vzdělávací koncert, každý zívá nudou. Kid Koulák a jeho skupina předvádí školákům program jiného druhu. Koncert začíná zlehka – písničkami Voskovce a Wericha, Suchého a Šlitra. Poté přijdou na řadu Beatles, Elvis Presley. Pak ale zazpívá osmnáctiletá Kateřina Kouláková (na snímku uprostřed) píseň od Janis Joplin a začne pravá rocková show. Sagar, který se pro výchovné
koncerty přejmenoval na Music Masters, hraje dětem Pink Floyd, Katapult, Ozzyho Osbourna, AC/DC,
Nirvanu.
„Všechno hrajeme a zpíváme sami. Nepoužíváme playback. Máme silnou aparaturu, sólovou a basovou
kytaru, bicí, klávesy. Já a dcera zpíváme,“ říká Květoslav Koulák (na snímku sedí vpravo), který si říká odmalička Kid.
Muzikanti hrají pro děti v kině, v hudebním klubu, ale často i ve školní tělocvičně. To předem důkladně zatemní okna, aby mohli předvést světelnou show. Vše si vozí s sebou, i vlastní pódium.
„Na závěr používáme také dým. Většinou u Nirvany a během přídavků. To už děcka obvykle tancují pod
pódiem s rukama nahoře,“ vypráví Koulák. Koncerty moderuje, zpívá, hraje na sólovou kytaru.
Program je určený pro žáky druhého stupně základních škol a pro učně a středoškoláky. „Naše nejlepší publikum jsou děti ze základních škol. Některé byly na živém rockovém koncertě vůbec poprvé,“ tvrdí Koulák.

Školáci nechtěli pustit
muzikanty domů
Program mapuje českou i světovou populární hudbu od třicátých let minulého století až po současnost. Koulák přitom dětem vykládá, které slavné hvězdy zničily drogy a alkohol. „Snažíme se tak upozornit na nebezpečí drog,“ dodává Koulák.
I proto jsou v repertoáru Elvis Presley či Janis Joplin, americká bluesová a rocková zpěvačka, která byla symbolem hnutí hippies. Propadla alkoholu a drogám a v sedmadvaceti letech zemřela na předávkování
heroinem. Podobně skončil Presley a další.
„Joplin byla úžasná. Zpívám její věci moc ráda,“ říká Koulákova dcera Kateřina. V rodinné skupině zpívá od čtrnácti let. Hraje také na klávesové nástroje a na kytaru. V roce 2007 se dostala do semifinále celostátní pěvecké soutěže X-Factor.
Výchovné koncerty, na které jezdí s tátou, má velmi ráda. „Děcka jsou perfektní. Berou nás a někdy pořádně paří. Mám z toho radost,“ říká Kouláková, která studuje na obchodní akademii.
Zástupkyně ředitele školy v Hnojníku, kde skupina koncem března hrála, potvrzuje, že koncert děti
nadchl. „Byl to profesionální rockový koncert i s laserovou show. Navíc působivě upozorňoval na nebezpečí drog. Skupina vystavila na pódiu úmrtní listy muzikantů, jejichž hudbu hrála,“ říká Ilona
Krtlová. Žáci podle ní nechtěli pustit muzikanty domů. Zvláště se jí líbila zpěvačka. Děti, které se neostýchaly, si také mohly vyzkoušet hru na kytaru a zpěv do mirkofonu. „Koncert bych vřele doporučila všem školám,“ dodává Krtlová.
Skupina jezdí po regionu s výchovným koncertem asi dva a půl roku. Organizátorem je sdružení Klub angažovaných muzikantů, které provozuje klub Stoun ve Frýdku-Místku. Loni získalo podporu Evropského fondu pro regionální rozvoj na pořádání koncertů pro školáky a studenty na české
i polské straně Beskyd.
„V Polsku jsme hráli hodně Lady Pank. Děti byly nadšené,“ pochvaluje si polské publikum Koulák.
Série sedmnácti koncertů, z nichž čtyři byly v polské obci Kozy nedaleko Bialsko-Biale, skončila nedávno v základní škole v Hnojníku. Skupina hrála například pro děti v Hukvaldech, Čeladné, Fryčovicích.
„Tyto koncerty si děti díky pomoci evropského fondu nemusely platit. To je výborné, protože některé vesnické školy nás odmítly jen kvůli penězům,“ vysvětluje Petr Klega (na snímku vzadu uprostřed) z klubu Stoun. Jinak děti platí čtyřicet korun.

Zpívá celá rodina,
manželka i děti
Koulák založil skupinu Sagar před šestadvaceti lety s kamarády. Chodil do hudební školy a na lidovou konzervatoř, vyučil se opravářem televizorů. Kamarádi byli elektrikáři. Sami si postupně postavili aparaturu a začali hrát.
„Pokoušeli jsme se i o vlastní skladby, natočili jsme cédéčko, ale hlavně jsme vždy hráli převzaté
věci,“ vzpomíná Koulák.
Skupina je nazvaná podle koně – několikanásobného vítěze Velké pardubické. Hrávala především na
víkendových vesnických zábavách.
I nyní hraje Sagar především na zábavách, veselicích, svatbách. Někdy hraje celá Koulákova rodina.
„Mohli bychom se klidně přejmenovat na Kid Family,“ směje se Koulák.
Kromě Kateřiny zpívá a hraje na klávesy třiadvacetiletá Koulákova dcera Lucie. V dětství vyhrávala
pěvecké soutěže a teď má vlastní skupinu. Zpívá a hraje i Koulákova manželka a nejmladší, třináctiletý
syn. Ten zatím vystupuje výjimečně.
„Loni s námi bratr hrál na několika zábavách, ale je ještě trochu malý,“ říká studentka Kateřina.
Z rodiny nejsou jen bubeník Jiří Hartenberger a baskytarista Alexander Polach.