Výhody nových systémů pro šikmé střechy

K zateplení šikmé střechy se čím dál více prosazují tepelné izolace umísťované nad krokve. Systémy nabízené na trhu se ale významně liší svou kvalitou a spolehlivostí a mohou přinášet riziko kondenzace ve skladbě a vlhkostních poruch.

Díky nadkrokevnímu způsobu lze tepelnou izolaci provést v ploše střechy zcela souvisle. Plně tak využívá vlastnosti použitého izolantu a není degradována tepelnými mosty v podobě dřevěných nosných prvků střechy, jako je tomu u zateplení mezi krokvemi. Zateplení nad krokvemi má také příznivý vliv na trvanlivost krovu. Krokve jsou umístěny pod tepelnou izolací, tedy v interiéru, kde je konstantní teplota a vlhkost vzduchu. Krokve tak nejsou vystaveny střídání teplot, rozhraní teplého a studeného prostředí ani kondenzaci vodní páry. Navíc pokud je tepelná izolace umístěna nad krokvemi, výrazně se tím zvětší vnitřní prostor v podkroví.

Spolehlivá a dlouhodobá funkčnost zateplovacího systému šikmé střechy je podmíněna vzduchotěsností. K poruchám vlivem netěsnosti konstrukce dochází často u střech s tepelnou izolací mezi krokvemi, kde je parotěsnicí a vzduchotěsnicí vrstva provedena z lehké fólie. Vlhkostními poruchami z důvodu netěsnosti trpí také některé nadkrokevní systémy, které nemají ve své skladbě kvalitní a trvanlivou vrstvu. Nadkrokevní systémy tvořené asfaltovým pásem umístěným na celoplošném bednění jsou z hlediska vzduchotěsnosti nejspolehlivější. Díky moderním samolepicím modifikovaným asfaltovým pásům lze zajistit, že vrstva provedená na bednění je trvale těsná, snadno kontrolovatelná a navíc poskytuje dočasnou ochranu stavby před dešťovými srážkami.

#####Hitem je PIR pěna

Zvyšující se požadavky investorů i technických norem na tepelněizolační vlastnosti obalových konstrukcí budov však vedou ke stálému růstu tloušťky tepelněizolačních vrstev. U šikmé střechy s izolací nad krokvemi ovlivňuje tloušťka této vrstvy šířku ostění střešních oken, délku kotevních prvků a v některých případech také vzhled okrajů střechy. „Na prvním místě mezi tepelnými izolanty nadkrokevních systémů se tak usídlil materiál na bázi polyisokyanurátové pěny (PIR),“ uvádí společnost DEKTRADE. Desky na bázi PIR (viz foto na str. 78) mají údajně téměř dvakrát lepší tepelněizolační vlastnosti než předchozí verze z pěnového polystyrenu nebo minerální vata. Díky tomu lze již při tloušťkách kolem 15 cm dosahovat doporučených hodnot součinitele prostupu tepla dle ČSN 73 0540-2. Požadavek normy lze splnit s deskami na bázi PIR již v tloušťce 10 cm. Vhodné jsou takové nadkrokevní systémy, kde je tepelná izolace umístěna na bednění, na kterém je provedena spolehlivá parotěsnicí a vzduchotěsnicí vrstva. Tato skladba TOPDEK nabízí maximální funkčnost, spolehlivost a trvanlivost střešního pláště i nosné konstrukce střechy. Pro vytvoření parotěsnicí a vzduchotěsnicí vrstvy se v systému používá modifikovaný asfaltový samolepicí pás, který zajišťuje těsnost v ploše konstrukce i detailech. Tepelným izolantem v systému TOPDEK jsou desky na bázi PIR, které zajišťují účinnou izolaci střechy i při malé tloušťce tepelněizolační vrstvy.

Kvalitní nadkrokevní systémy mají také připraveno technické řešení všech obvyklých detailů, zejména osazení střešního okna. V systému TOPDEK je osazení střešního okna prováděno s použitím speciálního tepelněizolačního rámu. Díky tomu je možné spolehlivě napojit parotěsnicí a vzduchotěsnicí vrstvu skladby střechy na rám střešního okna. TOPDEK okenní dílec navíc zajišťuje tepelnou izolaci ostění střešního okna a vytváří pevný podklad pro snadnou montáž pohledové vrstvy ostění.

Další novinkou na trhu je nadkrokevní tepelná izolace BramacTherm s třemi produkty pro novostavby a rekonstrukce. Tento tepelněizolační materiál se rovněž pokládá celoplošně seshora na střešní krokve, čímž zabrání vzniku tepelných mostů přes krokve, které vedou ke ztrátě tepla. Například BramacTherm Top je určen zejména pro novostavby buď bez použití mezikrokevní izolace a zachování pohledové konstrukce krovu v interiéru, anebo jako její doplněk. Při použití těchto desek je nutná parotěsná fólie, například Bramac Membran 100.

Materiálem použitým pro BramacTherm je tvrzená polyisokyanurátová pěna PIR, oboustranně opatřená hliníkovou fólií a na horní ploše nakašírovanou fólií pro pojistnou hydroizolaci z polypropylenu se svislými i vodorovnými přesahy s utěsněním pomocí integrovaných samolepicích proužků.

#####Střecha jako puzzle

Nezbytnou součástí střechy jsou též správně fungující okapy. Bramac nabízí okapový systém StabiCor ve dvou materiálových provedeních – z ocelového pozinkovaného plechu s ochrannou barevnou vrstvou a z plně probarveného PVC. Mezi střešními taškami figuruje deset modelů s různými profily, povrchovou úpravou a v široké paletě barev. Barevná škála sahá od klasické cihlově červené barvy přes zajímavou památkově červenou, v poslední době oblíbené tmavě hnědou nebo ebenově či břidlicově černou až po méně obvyklou zelenou nebo tmavě modrou. Nově se nabízejí i keramické střešní tašky v povrchových úpravách režná, engoba, glazura a glazura Top Line a řadě barev. Zákazníci mohou vybírat mezi modely Granát, Topas, Rubín, Opál a Smaragd.

Kromě střešních tašek nabízí Bramac také kompletní řadu originálních doplňků od střešních fólií přes průchody střechou, nechybí ani ozdobný kohout, které jako puzzle dají dohromady kompletní střechu. Tu mohou částečně pokrýt i solární kolektory integrované do krytiny nebo nad krytinu, a dokonce celé solární systémy. Obsahují nejen kolektory, ale také solární zásobníky, akumulační nádrže, čerpadlové skupiny, regulace, nemrznoucí kapaliny a nerezová potrubí. Kompletní dodávka zajistí využití solární energie pro přípravu teplé vody nebo ohřev vody a přitápění domova.

#####Střešní okno i balkon

Šikmé střechy však umožňují i další zajímavá řešení. Významný producent střešních oken FAKRO přichází se speciální konstrukcí balkonových typů FGH-V P2 Galeria. Ve velkém střešním okně se otevírají horní a dolní křídla a vytvářejí prostorný balkon. Horní křídlo se otevírá směrem nahoru a spodní sklopně dopředu do svislé polohy, čímž se umožní volný přístup k okraji balkonu. Boční ochranná zábradlí jsou integrována se spodní částí křídla a vysouvají se během jeho otevření. Obě dvě křídla jsou vybavena standardně bezpečnostním zasklením P2 s vnitřním laminovaným sklem a vnějším tvrzeným se snadně omyvatelným povlakem. Velký rozměr balkonového okna poskytuje dostatek přirozeného světla v místnosti. Okno vyrobené z borovicového dřeva je vybaveno automatickou ventilační klapkou V40P.

V duchu „zelených“ trendů nabízí FAKRO střešní okna řady FTT Thermo, která jsou navržena s ohledem na vysoké požadavky pasivní stavby. Specializovaná a inovativní konstrukce poskytuje parametry zajišťující vysokou úsporu energie. K zajištění větší bezpečnosti uživatelů podkrovního bytu zase firma vyvinula speciální střešní okno FTT U8 Thermo. Je vybaveno řadou nových řešení se zvýšenou odolností proti vloupání. Okno má laminované a bezpečnostní sklo třídy P2A, speciální systém bránící demontování zasklení a kliku se zámkem. Kromě toho má inovativní systém zpevnění konstrukcí okna . Toto borovicové okno již podle výrobce nevyžaduje dodatečná zabezpečení, jako jsou přídavné zámky, které brání používání okna.

V nabídce firmy FAKRO existují také střešní okna PVC určená pro podkrovní místnosti se zvýšeným výskytem vzdušné vlhkosti. Okna této konstrukce nemusejí být pouze v bílém provedení profilů PVC, ale mohou být také napodobeninou přirozeného dřevěného materiálu (dekor borovice nebo zlatý dub). <a href=„http://www.levnestavebniny.cz/stresni-okna/