Vypnul rádio a řekl konec

Budějovický hokejový brankář Roman Turek ukončil ve čtyřiceti letech kariéru. Spoluhráči přišli o významnou osobnost.

Když mluvil v minulém týdnu trenér extraligových hokejistů HC Mountfield František Výborný o tom, že kádr bude zužovat až na turnaj ve Švýcarsku na konci srpna, nevěděl, že za několik dní bude mít o jednoho hráče méně.
Přišlo to náhle, neočekávaně a bez varování. Ikona budějovického klubu brankář Roman Turek ukončil svoji aktivní hráčskou kariéru. Důvody? „Cítil jsem, že se do hokeje musím moc nutit, neměl jsem ze hry radost,“ vysvětloval čtyřicetiletý muž, kterému spoluhráči i fanoušci neřeknou jinak než Eda.
Minulý čtvrtek přišel ráno do šatny. Vypnul rádio a mluvil. „Všichni byli vykulení. Tenhle odchod je pro nás pro všechny rána, se kterou se musíme nějakým způsobem vyrovnat,“ popisoval útočník Milan Gulaš, který se s Turkem potkával v šatně od roku 2005.
Téměř pro všechny v kabině to bylo velké překvapení. Až na jednoho. Brankáři Jakubu Kovářovi, svému nástupci v budějovické brance, řekl Turek své rozhodnutí už den předem.
„Plácli jsme si s tím, že to byl náš poslední trénink,“ líčil poslední okamžiky s Romanem Turkem ve výstroji Jakub Kovář. „Ze začátku jsem si myslel, že si dělá legraci, ale pak mi došlo všechno to, co říkal už týden předem,“ dodal mladý brankář, který teď bude v klubu jasnou jedničkou.
Turek se prý ptal na to, jak spolu mladí brankáři Kovář a Hrubec vycházejí. Jak by to zvládli, až jednou skončí. „Nebylo to rozhodnutí ze dne na den. Chtěl odejít s čistým štítem, a když se ujistil, že to zvládneme, tak se asi rozhodl,“ podotkl Kovář.

Kdo nahradí zkušeného tahouna kabiny?

Ještě druhý den ráno mladý brankář věřil, že si to zkušenější kolega rozmyslí. Doufal, že ho rodina nebo klubové vedení přesvědčí k pokračování. „Ale když jsem viděl, že se další den na tréninku nepřevlékal, bylo mi všechno jasné,“ řekl.
Jak nahradit Romana Turka? To je teď hlavní otázka, kterou řeší budějovický klub. Na ledě by to měl Jakub Kovář zvládnout. Vždyť už před touto sezonou počítali trenéři i vedení s tím, že bude dostávat více příležitostí. V kabině to bude možná větší problém.
„Takovou osobnost jen tak nenahradíte. Eda si dokázal v kabině zjednat pořádek, vstát, něco říct a všechno kočírovat. Zároveň byl u každé legrácky,“ uvedl Milan Gulaš.
Jedním z těch, který by Turka měl vystřídat v kabině, je zkušený František Ptáček. Už teď je kapitánem a jeho slovo má váhu. Ačkoliv i on uznal, že na ledě už se na Turka tlačili mladší brankáři, jako osobnost byl nenahraditelný. „Byl to strašně důležitý prvek. Všichni věděli o jeho minulosti respektovali ho,“ zamyslel se Ptáček.

Turkova kariéra: trofeje i zklamání

Na stadion přijel Roman Turek jen na skok. V dobré náladě a usměvavý. Nerozhodilo ho ani to, když nás vrátný tvrdošíjně odmítal pustit kvůli focení pro Sedmičku služebním vchodem. Asi ani nevěděl, kdo chce dovnitř.
„Vidíte, já jsem říkal, že to nebude tak jednoduché,“ pousmál se čtyřicetiletý gólman. Jeho kariéra definitivně skončila. Byla dlouhá a úspěšná. Turek nemusí litovat svého rozhodnutí, že zápasy už bude sledovat jen jako divák. Jaké byly mezníky jeho hokejového života?

Nováček v lize

Na podzim 1990 poprvé naskočil Roman Turek za Radka Tótha do nejvyšší soutěže jako dvacetiletý brankář. Je to paradox jeho kariéry, protože už na jaře stejného roku si odbyl premiéru za reprezentaci v přípravě proti Kanadě.

Norimberk

Bude to přestup do Sparty nebo zahraničí? V roce 1995 vyhrál boj o Turka německý Norimberk. Tam zažil povedený rok.

Rok 1996

Norimberk ho posunul jako jedničku na světový šampionát ve Vídni, kde v roce 1996 vybojovali Češi zlaté medaile. Turek odchytal fantastický šampionát, po kterém se stěhoval do NHL. Jenže za dva měsíce se stal obětním beránkem děsivého debaklu národního týmu na světovém šampionátu. Od té doby se do reprezentace už nepodíval.

NHL

Dallas Stars, St. Louis Blues a Calgary Flames. To byly tři štace Turka v zámořské soutěži. V Dallasu získal Stanley Cup v roce 1999. V St. Louis si poprvé vyzkoušel roli jedničky a v Calgary sahal v roce 2004 po dalším poháru.

Extraliga

Jeho působení v NHL ukončila stávka hráčů v sezoně 2004/05. Během ní Turek pomáhal budějovickému klubu k návratu do extraligy. Uspěl a zůstal. Posledních pět let odchytal v extralize za budějovický klub a třikrát ho dotáhl do semifinále play-off. Odchytal i čtyřnásobné množství zápasů než jeho náhradníci.