Výstavbu silnic by podle stavbařů podpořily úspory a projekty PPP

Silniční výstavbu v Česku by podpořilo rozložení financování jednotlivých staveb do více let, celkové úspory a projekty PPP spolupráce veřejného sektoru a soukromých firem. Řekl to Petr Svoboda, jednatel Sdružení pro výstavbu silnic Praha, jehož členy jsou největší stavební firmy v Česku. Objem výstavby silničních staveb v Česku, plánovaný ministerstvem dopravy v koncepci rozvoje dopravní infrastruktury, je nedostatečný, zopakovali stavbaři.

„Vztahy se státními podniky jsou dnes na velmi špatné úrovni, s Ředitelstvím silnic a dálnic skoro nekomunikujeme,“ uvedl předseda sdružení Petr Čížek. Podle něj byl v loňském roce dokonce odvolán zástupce svazu z příprav materiálu ministerstva dopravy k rozvoji dopravní infrastruktury do roku 2025, takzvané superstrategie. Využívání projektů PPP a úspory ovšem prosazuje i ministerstvo dopravy. Útlum ve stavebnictví je podle Svobody zřejmý už delší dobu a je možné jej sledovat i z množství vyrobené asfaltové směsi, která je nejběžnějším stavebním materiálem v oboru. Podle něj se v Česku v roce 2006 vyrobilo této směsi 7,5 milionu tun, loni výroba klesla na šest milionů a v letošním roce odhaduje propad výroby na pět milionů tun.

Pro získání většího objemu financí na dopravní stavby nabízí Sdružení pro výstavbu silnic Praha plán Svazu podnikatelů ve stavebnictví (SPS) z prosince minulého roku. SPS v něm vybízel například ke zvýšení cen dálničních známek a sazeb mýtného a zavedení hromadné daně z motorových vozidel. SPS v minulosti kritizoval i dopravní superstrategii, dokument je podle svazu nedopracovaný a navrhovaný rozsah nových dopravních staveb je prý nedostatečný. Kritice tento návrh přehledu priorit dopravní výstavby do roku 2025 podrobil také například sněmovní hospodářský výbor a některé kraje. Sdružení pro výstavbu silnic Praha má 50 členů, mimo jiné to jsou Hochtief, Metrostav, Skanska, Strabag či Eurovia. Členské organizace se zabývají výstavbou, rekonstrukcemi a údržbou dálnic, silnic a mostů, jejich projektováním a poradenstvím, některé také výrobou a prodejem stavebních materiálů nebo strojů.