Vzácnost: kost svatého

Kostel v Kunčičkách bude brzy opatrovat kost svatého Antonína z Padovy.

Věřící v Ostravě čeká událost, jaká tu nemá obdoby. Delegace přiveze z Itálie do Kunčiček kost skutečného středověkého světce.
Když se ve třicátých letech minulého století kostel v Kunčičkách stavěl, zasvětili jej svatému Antonínu z Padovy. Právě jeho kost nyní chtějí věřící slavnostně do kostela převézt z Padovy.
„Na Ostravsku mnoho obdobných vzácností není a ostatky svatého Antonína nejsou v České republice vůbec,“ říká Dariusz Sputo, polský kněz, který je správcem farnosti ve slezskoostravských Kunčičkách.
Pro kus kosti dlouhý necelé tři centimetry se má vydat nejspíše v srpnu z Kunčiček celý autobus obsazený místními hasiči, vysloužilými horníky i vedením obvodu. „Samozřejmě jsme nadšení,“ říká starosta Antonín Maštalíř.
Vše začalo, když při své cestě po Itálii letos v květnu zaklepal kněz Dariusz Sputo na brány padovského kláštera. Zeptal se, zda by ostatky svatého Antonína nešlo nějakým způsobem získat. Kladná odpověď ho však překvapila.
„Řekli mi, že je vhodný čas. Hrobka světce je totiž právě otevřená,“ vypráví Sputo.
Nyní se vyřizují potřebné úřední formality mezi ostravsko-opavským biskupstvím a padovským klášterem Basilica de Santo.

Skleněná krabička

Mezi podmínkami, ke kterým se Ostravští musí zavázat, je například ta, že ostatky nesmí být uložené na soukromém místě. Musí být v kostele. Používat se mohou pouze při slavnostních příležitostech nebo naopak při stavu nouze. Kost bude uložená ve speciální skleněné krabičce. „Pro věřící je velkým štěstím a pocitem posílení být v blízkosti takových ostatků,“ vysvětluje farář Sputo. A dodává, že Kunčičky takovou pomoc rozhodně potřebují. Marie Stypková ze slezskoostravské radnice má pro šestatřicetiletého kněze jen slova chvály. „Udělal v Kunčičkách obrovský kus práce. Celá farnost ožila. Dariusz Sputo pořádá poutě a další slavnosti. Navíc se stará i o místní děti z rodin, které na tom nejsou nejlépe,“ oceňuje angažovanost kněze Stypková. Fakt, že v obvodu budou ostatky svatého Antonína, je podle Stypkové pro Slezskou Ostravu velikou ctí.

Poslouchaly i ryby

Poprvé mají Ostravané ostatky spatřit na svátek svatého Václava 28. září. Svatý Antonín byl podle učení katolické církve patronem chudých lidí a také ztracených věcí. Měl dar řeči, jeho kázání naslouchaly nejen tisíce posluchačů, ale dokázal mluvit i ke zvířatům. Dokonce i ryby při jeho kázáních prý vystrkovaly hlavy z vody, aby slyšely.