WSJ: Pingpongový stůl odhaluje kvalitu startupů v Silicon Valley

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Repro startupmuse.com

Pokud máte technologický startup, bez pingpongového stolu se neobejdete. Jak uvádí The Wall Street Journal, v Silicon Valley se pingpongové stoly staly nezbytnou součástí startupů. Pingpong v kanceláři může posloužit také jako indikátor zdravého byznysu. Na prodejích stolů se prý dá vysledovat stav firem, tvrdí deník.

Poslední čtvrtletní výsledky Twitteru investory zrovna nepotěšily. Jak ale tvrdí The Wall Street Journal, stav firmy se dal dobře odhadnout už koncem roku 2014 podle prodejních čísel Billiard Wholesale, firmy z kalifornského San Jose, která dodává pingpongové stoly pro celé Silicon Valley, Twitter nevyjímaje.

Až do konce roku 2014 Twitter nakupoval pingpongové stoly ve velkém, pak najednou přestal. „Buď už neměli místo, nebo se dostali do problémů,“ uvažuje šéf Billiard Wholesale Simon Ng.

Korelace ping pongu a startupu

Podle The Wall Street Journal je možné vystopovat souvislost mezi prodeji pingpongových stolů a financováním startupů. „Minulý rok neměl chybu, především první čtvrtletí,“ komentuje Ng, který věří, že prodeje stolů odrážejí stav mladých technologických firem. „Zato teď obecně evidujeme pokles,“ dodal.

Vývoj startupového byznysu mu dává za pravdu. Za první čtvrtletí 2016 se prodeje stolů propadly o 50 procent oproti předcházejícímu čtvrtletí. Například v únoru nakupovaly IT startupy nejméně stolů od roku 2014, tvrdí Billiard Wholesale. V tom samém čase kleslo financování startupů o 25 procent, jak tvrdí Dow Jones VentureSource.

Bez ping-pongu nejste IT

Řada firem potvrzuje, že stolní tenis se v mikrosvětě Silicon Valley stal neoddiskutovatelným pravidlem. „Pokud nemáte pingpongový stůl, jednoduše nejste technologická společnost,“ shrnuje fenomén Sunil Rajasekar, jeden z šéfů startupu Lithium Technologies.

„Ten efekt je spíš psychologický, ping pongem startupy mimo jiné prohlašují, že nejsou zkostnatělé instituce,“ říká zakladatel herní společnosti Steve Blank. Podle Joea Fahra, marketingového šéfa startupu FutureAdvisor, jsou turnaje ve stolním tenise nástroj, jak „rozbít tradiční firemní hierarchii“.

Pingpongové stoly nakupují hlavně mladé firmy, které jsou na samém začátku a chtějí se vydat „za hranice běžných kanceláří“, tvrdí Russell Hancock, výkonný ředitel think tanku Joint Venture Silicon Valley, který sleduje ekonomické trendy Silicon Valley.

Silicon ValleySilicon Valley | CC BY-SA 2.0: Patrick Nouhailler via FlickrSilicon Valley

Mezi zákazníky Billiard Wholesale nepatří jen startupy, ale také IT kolosy. I na těch největších firmách je však jasně vidět, že šetří, tvrdí šéf Ng. „Yahoo? Ti si nekoupili nic už hodně dlouho. Intel přestal nakupovat před rokem. Z velkých společností se naopak drží Google, který si toho koupil už spoustu,“ vysvětluje Ng.

Jeho slova potvrzuje aktuální stav firem. Zatímco Yahoo klesají příjmy a Intel například ohlásil ořezání pracovních míst o 12 tisíc lidí, Google zaznamenal růst příjmů i zisků, uvádí The Wall Street Journal.