Z dívek se přes léto stanou rockerky

Na hudebním campu v Táboře dostanou příležitost mladé muzikantky. Naučí se třeba skládat písničky.

Mít svou vlastní kapelu. Sen nejednoho hudebního nadšence. V Táboře si ho mohou splnit ty nejmladší rockové naděje. Konkrétně holky od deseti do třinácti let. Centrum Cesta pro ně v červenci přichystalo Rockový Camp.

„Láká mě hlavně možnost sestavit si kapelu. Navíc mi pomůžou zvládnout kytaru nebo mě naučí skládat písničky,“ říká třináctiletá Tereza Třicátníková.

Na rocku vyrůstala. Momentálně je její vzor Metallica. Od první třídy hraje na klavír a před půl rokem si k němu přibrala elektrickou kytaru. Přihlášku na Rockový Camp v Táboře už odevzdala.
I když má nejblíže ke klavíru, je pro ni kytara výzva. Piano ale nezatracuje, i Aerosmith mají přece svého klávesistu.

Rockový Camp pro holky začne 12. července. Pět dní se v Ctiborově mlýně budou scházet mladé hudebnice s instruktorkami a muzikantkami současných kapel. Připravené jsou lekce zpěvu, bicích, kytary, baskytary a kláves. Začít mohou i ty, které nástroj nikdy v ruce nedržely.
Podle pořádajících nejde jen o sólové hraní, ale i o kapely. Ty sestaví instruktoři z přihlášených na místě. Na konci týdne je čeká koncert v galerii MP7.

A repertoár? Složit si ho rockerky musejí samy. „Cílem je odbourat u holek strach z vystupování před lidmi, pomoct jim vyjádřit hudební myšlenky, naučit je komunikovat přes hudbu,“ říká hlavní organizátorka Hilary Binder ze sdružení Cesta. Sama je bubenice kapely Sabot a na kempu instruktorka bicích.

Muzikantské naděje se dál dozví, jak se pohybovat v showbyznysu, propagovat i domluvit koncert. Nebude chybět ani přednáška o ženách v rockové hudbě a její historii nebo sportovní workshopy.
Denní camp s mottem Holky to dokážou rozjet stejně hustě jako kdokoli jiný začne vždy v devět ráno a potrvá do čtyř odpoledne. Přihlášky je možné najít na webu centra Cesta. Odevzdat je zájemci musí nejpozději do 19. dubna.