Z Kuvajtu míří Samec do Orlové

Bývalý fotbalista a v současnosti trenér Petr Samec se po ročním působení v Kuvajtu vrátil do Česka. Od příští sezony povede Orlovou.

V exotickém Kuvajtu rok vedl tým do devatenácti let klubu Fahahell. V současnosti je bývalý ligový fotbalista Petr Samec doma a od příští sezony bude trénovat divizní Orlovou. V klubu bude rovněž pracovat jako sportovní ředitel.

Byla nabídka z Orlové jediná, která vám přišla?
Popravdě nebyla. Zvažoval jsem i jiné varianty. Pro Orlovou mluvila ale ta věc, že se vlastně o chod klubu budu starat i jako sportovní ředitel.

Neměl jste přece jen vyšší ambice? Jít trénovat do vyšší soutěže?
Měl. Ale z Kuvajtu jsem se vrátil dost pozdě a všechny týmy měly post trenéra obsazený. Uvažoval jsem, že si nechám volná vrátka, že se uvidí, kdo jak na tom bude třeba po pěti odehraných kolech, ale nakonec rozhodlo to, že jsem nechtěl čekat a jen tak sedět doma. Navíc, kdo chce jít trénovat vyšší soutěž, musí mít svého manažera a to já nemám.

Bude práce v Orlové na plný úvazek?
Ano. A jinak to ani nemůže být. V Orlové je tolik práce, že den je pro mě krátký. Budu se starat o klub od mužů až po děti. Dalo by se říct, že chod klubu je tak trochu na mně. Zpovídat se budu akorát výboru klubu a samozřejmě šéfovi, panu Mojžíškovi.

Má Orlová problémy?
Největší starost mám se složením kádru. Spousta hráčů odešla a na první trénink mi přišlo devět lidí. V začátku jsem z toho měl docela smíšené pocity, ale věřím, že to zvládnu. Chci se spoléhat na mladé hráče, buď odchovance nebo kluky z okolí. V klubu zůstali i dva zkušení hráči, ale i tak bych ještě chtěl někoho zkušenějšího přivést.

Může se stát, že obujete kopačky třeba i vy?
Ta varianta mě taky napadla. Pravidla normálně umožňují v divizi, aby nastupoval hrající trenér, ale myslím, že k tomu nedojde. I když musím přiznat, že jsem dokonce i nějaké nabídky, abych hrál, dostal.

Prozradíte, kdo vám dal nabídku?
Ne. Jen řeknu, že to nebylo ani z nejvyšší soutěže ani z druhé ligy.

Troufal byste si jako hráč ještě na takové soutěže?
Co se týká kondice, nemám žádné problémy. Po skončení profesionální hráčské kariéry jsem snad nepřibral ani kilo a stále se po fotbalové stránce udržuji.

Za koho hrajete?
Než jsem odešel do Kuvajtu, tak jsem hrál v Janovicích, kde hrají třeba Peter Drozd, Radek Látal, a když mají volno, tak i Rosťa Olesz nebo Pavel Kubina. Ten má i každé léto svoji akci s Kubina teamem a za ně taky hraji. Zrovna 31. července se v Janovicích uskuteční jedna taková akce, kde bude hrát Kubina team proti staré gardě ostravského Baníku.

Zpět k Orlové. Jaké cíle si dáváte pro příští sezonu?
Hlavně dát ten kádr dohromady. Chci budovat tým, který za rok nebo za dva bude třeba bojovat o postup. Letos bychom chtěli hrát klidný střed tabulky.

Máte v hlavě nějaký styl, kterým by se měla Orlová prezentovat?
Mám, ale budu se opakovat. Všechno je závislé na tom, koho se mi podaří do Orlové přivést.

Přivedete si s sebou i asistenta?
Mám povolené, že si s sebou můžu přivést celý nový realizační tým. Zatím ale na všechno zůstávám sám. Ti, které jsem oslovil, buď byli už pod smlouvou, nebo se mi taky stalo, že divize byla pro někoho málo. Tím se mi to taky ještě trochu zkomplikovalo.

Ta práce je přece jenom jiná, než kterou jste zažil v Kuvajtu?
To určitě. Tady mají o fotbal všichni zájem a i fotbalové prostředí je dokonce lepší, než bylo v Kuvajtu.

V Kuvajtu zájem neměli?
Ve Fahahellu kluci o fotbal nejevili příliš zájem, brali ho jen jako koníček. Ale nedivím se. Fotbalu v Kuvajtu se příliš nedaří a ti kluci nemají vzory, kterým by se chtěli vyrovnat. U nás je fotbal úplně někde jinde než v Kuvajtu.

Berete působení v Kuvajtu jako dobrou zkušenost?
Jsem rád, že jsem si to zkusil. Určitě ničeho nelituji. Poznal jsem jinou kulturu, nové lidi, ale po fotbalové stránce to bohužel nebylo až zas tak dobré.

Takže jste tam už dále nechtěl působit?
V klubu se změnilo vedení, a jak už to bývá, s novým vedením přišli i noví lidé. Navíc nový majitel je fanda do házené, takže většina prostředků spíše půjde na ni.

Co život v Kuvajtu?
Kuvajt je bohatá země, ale to je vše. Nedá se navštívit žádná kulturní památka, takže volný čas jsem tam trávil sledováním fotbalu nebo jsem byl v nějaké kavárničce, popřípadě u moře. To je ale tak teplé, že ani neosvěží. Přes den je teplota vzduchu okolo pětapadesáti stupňů a venku nejde zůstat. Jsem rád, že jsem zpátky. Doma je doma.