Z ostravského historického plynojemu vyroste centrum

Ostravsko je právem hrdé na svou průmyslovou tradici. Avšak mnoho z budov postavených pro účely této části výroby se dnes už nepoužívá a jsou již jen připomínkou slavných dnů z nedávné historie tohoto města. Průmyslový areál Dolních Vítkovic je natolik zajímavý, že se stal součástí Evropského kulturního dědictví.

Architektonické řešení přeměny je originální, laicky řečeno, do původní budovy bude umístěna nová. Takto vzniklý kongresový sál bude dosti rozlehlý, vejde se do něj údajně až 1500 lidí. Budoucí návštěvníci sálu budou jistě nadšeni výhledem na vysokou pec skrze prosklenou stěnu za pódiem. Na návrhu této části přestavby se podílel Josef Pleskot, významný architekt současnosti, který se může pochlubit například výstavbou radnice v Benešově či vily ve Vraném nad Vltavou (abychom jmenovali alespoň některé z jeho nejvýznamnějších staveb). Velkou zásluhu na realizaci celého projektu však má i Vysoká škola báňská.

Přestavba plynojemu není vším, na co se lze těšit. Nikde jinde si nelze představit vhodnější místo pro technické muzeum, než právě v Dolní oblasti Vítkovic. A tak není divu, že vznikl velmi poutavý projekt na výstavbu interaktivního muzea s názvem Svět techniky. To vznikne díky přeměně VI. energetické ústředny již do roku 2014. Toto Science and Technology Centre by se mělo stát druhým takovýmto muzeem na světě co do rozlehlosti areálu (bude zaujímat plochu okolo deseti tisíc metrů čtverečních).