Za pěkný zážitek je třeba připlatit

Zařizování svatby není jednoduchá věc. Mnohé nevěsty, které touží řídit průběh této události samy, si často ani ve svatební den neodpočinou.

Svatba je významný životní krok. Pokud novomanželé trvají na organizaci svépomocí, měli by vědět, co všechno je čeká. Začít mohou na úřadech.

Ani svatba se totiž neobejde bez papírování. Většinou záleží na požadavcích novomanželů. Podle nich se pak určuje počet dokumentů, které se právě k jejich svatbě budou vázat. Na všechny potřebné formuláře se mohou informovat na příslušné matrice.

Oznámit termín včas

Základem rozpočtu svatby je pak předběžný plán průběhu slavnosti a přibližný počet hostů. Přípravy obvykle začínají tvorbou svatebního oznámení, které se posílá příbuzným, kolegům, známým, zkrátka všem, kteří se mají o svatbě dozvědět, ale nemusejí se oslavy zúčastnit.

Mnohé páry v posledních letech volí například oznámení elektronickou poštou nebo formou internetové prezentace. Její výhodou je velké množství informací nebo fotografií, které na stránku mohou umístit, a také nulové náklady na poštovné. Budoucí svatební hosty takto v dostatečném předstihu seznámí s termínem, který si mají rezervovat, a upozorní je na to, že bude následovat pozvánka, která už bude přímo určovat místo a čas obřadu i další potřebné informace.

Jako místo uzavření sňatku si mohou novomanželé zvolit oficiální obřadní síň. Ta je v každé větší obci a poplatky za její využití nejsou vysoké. Musejí dát ovšem pozor na včasné zamluvení termínu.

Pokud jsou oba snoubenci věřící lidé, je svatební obřad v kostele samozřejmostí. Některé církve mohou stále vyžadovat navíc i obřad před zástupci státu, nicméně od roku 1992 je v Česku manželství uzavřené před církevními autoritami posuzováno rovnoprávně.

V poslední době volí mnoho mladých párů také netradiční místa obřadu. Není výjimkou, že milovníci koní se oddají ve stáji, romantici volí letní louky a ti, co mají rádi vodu, si mohou říci své „ano“ třeba na palubě lodi. Je jen potřeba nezapomenout na splnění zákonem stanovených podmínek, tedy především na přítomnost zástupce státu nebo církve.

Svatba na hradě nebo zámku zní jako z pohádky. Není to ale nesplnitelný sen. Mnoho českých kulturních památek ve své nabídce služeb právě se svatebními obřady počítá. Stačí jen vybrat to správné místo snů. Pravou romantiku pak dotvoří například příjezd novomanželů v kočáře.

Hostina od odborníků

I svatební hostina je v představách mnoha lidí velkolepá. Tuto část oslavy je, hlavně kvůli úspoře času a shonu, nejlepší svěřit do péče odborníkům. Není dnes výjimkou, že pohoštění zajistí například personál zámku, kde se koná obřad.

Ani v případě svatby na netradičních místech nemusejí rodiny novomanželů trávit hodiny či dny přípravou pohoštění. Na místo jednoduše pozvou cateringovou firmu, která má většinou k dispozici veškeré vybavení pro servírování teplých jídel například i pod širým nebem.

Ať už se hostina koná kdekoliv, nejlepší je vždy zvolit místo, kde se mohou hosté ze vzdálenějších míst také ubytovat. Vhodnou volbou místa obřadu, hostiny a následného ubytování totiž mohou rodiny novomanželů nemalé peníze ušetřit. Čím blíže u sebe tato místa budou, tím méně bude potřeba na zajištění přepravy svatebčanů.

Dalším bodem, na který by novomanželé neměli při plánování svatby zapomenout, je hudba či další doprovodný program. Výběr hudby bývá při těchto příležitostech složitý hlavně kvůli uspokojení hostů ze všech věkových kategorií.

Další zábavný program je namístě, pokud se obřadu a následného veselí bude účastnit například více dětí. Ty se většinou s jídlem a pitím nespokojí a v průběhu oslav uvítají například nafukovací skákadla, jízdy na ponících nebo ohňostroj.

Fotografie a video

Novodobou tradicí je bezpochyby i zdokumentování tohoto nezapomenutelného dne. Profesionální svatební fotografie se přitom neomezují jen na ženicha a nevěstu v bílých šatech. Fotograf bývá často přizván i k hostině a večernímu veselí. Výjimkou v posledních letech nejsou ani svatební videa.

Předsvatební stres a shon si ale mohou lidé ušetřit, když si za organizaci svého velkého dne trochu připlatí. V Česku funguje mnoho agentur, které nabízejí v těchto případech pomoc.