Zájem o byty opět roste

Prodat byt v Opavě byl minulý rok problém. Teď však lidé zase začínají byty vyhledávat.

Deset měsíců hledal Robert Křižánek v Opavě byt. Ceny šly postupně dolů, proto vyčkával. Teď si konečně vybral.
„Chtěl jsem využít toho, že ceny loni klesaly. Průběžně jsem kontroloval internet i vývěsky realitek. Posledních několik měsíců se ceny nehýbou, asi už dolů nepůjdou, tak jsem si vybral,“ prozradil svou strategii Křižánek, který kupuje panelový byt na sídlišti v Kateřinkách. Ve srovnání s rokem 2008 ušetřil přibližně tři sta tisíc.
Podobně zřejmě přemýšlejí i další Opavané. Realitní makléři hlásí, že po obrovském útlumu v loňském roce se lidé o koupi bytů opět zajímají. „Poptávka začíná růst. Vidíme to v kanceláři i podle návštěvnosti našich webových stránek. Ceny se zastavily,“ uvedl opavský realitní makléř Ondřej Veselý. Vyšší zájem především o panelové byty, které lidé chtějí kvůli nízké ceně, hlásí hned několik realitních kanceláří. „Nejvíce se zvýšila poptávka po bytech v panelácích o velikosti 3+1 za cenu do milionu korun,“ upřesnil makléř Jan Kunz.

Záleží na lokalitě

Před dvěma lety zažila Opava obrovský hlad po bytech. Ceny se vyšplhaly do závratných výšek a i za panelový byt na sídlišti byli lidé ochotní zaplatit téměř dva miliony korun. Loňský rok znamenal velký zvrat, letos makléři opět hlásí pomalý nárůst poptávky. Spousta bytů v Opavě však zřejmě bude ještě dlouho prázdná.
„Koupili jsme byt na sídlišti v polovině roku 2008. Třípokojový za milion osm set tisíc. Sice byl po rekonstrukci, ale asi jsme měli minimálně půl roku počkat. Za ušetřené peníze bychom mohli jet třeba na dovolenou,“ lituje Jana Zelinková.
Ceny panelových bytů jsou ve srovnání s rokem 2008 nižší až o čtyřicet procent, u cihlových pokles nebyl tak výrazný, činí deset až dvacet procent. „Hodně však záleží na lokalitě, krize hodně rozevřela nůžky mezi jednotlivými místy,“ říká realitní makléř Ondřej Veselý.
Pokud chce někdo koupit levně, měl by se poohlédnout po panelovém bytě na sídlišti v Kylešovicích, v ulici Antonína Sovy nebo v panelácích u hlavních tahů. Pokud bude hledat například na sídlišti naproti nemocnice, musí si připravit o desítky tisíc víc.
Právě levné panelové byty začínají lákat zájemce. „Bydlení za tuto cenu je velice zajímavé pro mladé rodiny jako startovací byt,“ vysvětluje makléř Jan Kunz. Podle makléřky Ivany Sýkorové nejvíce klesly ceny právě třípokojových panelových bytů, a to až o šest set tisíc korun. Nabídka bytů je však stále vyšší než poptávka.

Zklamaná developeři

Asi nejvíce jsou krizí na realitním trhu zklamaní developeři, kteří ještě v době boomu začali budovat nové bydlení ve městě. Novostavby i opravené starší domy jsou více než z poloviny prázdné.
Loni v létě se například začaly prodávat byty v novostavbě v ulici Na Rybníčku. „Poptávka je nižší, než jsme čekali. Na projektu jsme začali pracovat ještě před krizí, a tak jsme mysleli, že se byty prodají rychleji,“ říká Dominika Samiecová z bytového družstva Modrá Růže, které do výstavby investovalo. Dodává, že největší zájem je o menší byty. Dům je zatím rozprodaný ze čtyřiceti procent.
Podobný osud potkal i byty, které vznikly v budově bývalého Opavlenu u Městských sadů. Obsazená je jen polovina z nich, opět ty menší.
Přesto se v Opavě chystají další byty. Vzniknou v bývalé nemocnici U Rytířů a budou hotové na jaře 2011. „Pokud projekt nabídne výjimečné řešení v návaznosti na nejnovější trendy v bydlení a ve spojení s kvalitní lokalitou, má velkou šanci oslovit klienty v Opavě,“ věří projektu makléř Kunz.