Zameťme si před svým prahem

Vážená paní Bártová a vy všichni, kteří se stále a stále rozhořčujete nad smutnými osudy zvířat a kteří kritizujete práci jiných. Vám všem bych chtěl připomenout jednu jedinou skutečnost.

Přemýšleli jste někdy nad tím, proč všechna ta opuštěná, týraná a jinak hendikepovaná zvířata se nacházejí v těch konkrétních nepříjemných situacích? Vážení, všechny tyto případy má v drtivé většině na svědomí člověk!
Proč nepranýřujete všechny ty, co jsou schopni dát krabici s živými štěňaty nebo koťaty do popelnice? Proč neodsoudíte ty, kteří jsou schopni uvázat svého psa na drát v lese, v lepším případě v noci u útulku,ty kteří vyhodí svého psa z auta a ujedou?
Těchto ušlechtilých činů bych mohl přípomínat desítky a desítky. To ale celý problém nevyřeší. Ani strážníci policie, pracovníci útulků a všichni ti, co mají na starosti tuto problematiku. Dokud se budeme chovat tak, jak jsem výše naznačil,nečekejme změnu k lepšímu. Naopak jsem přesvědčen, že kdybychom si všichni zametli před svým prahem a chovali se tak, jak se má, možná bychom ani policii a podobné instituce nepotřebovali. Zamysleme se nad tím, kdo je skutečným viníkem. Nechci obhajovat nikoho, ale i mezi strážníky městské police je mnoho takových, kteří si opravdu zvíře z útulku adoptovali a poskytují mu lásku a péči po celý zvířecí život. Ono ujmutí se nalezeného zvířete a dát ho někomu jinému na starost není až zase taková zásluha, jak většina pisatelu podobných kritik zmiňuje.
Zdravím všechny ty, co opravdu umí pro zvířata dělat dobro, a nejen o tom žvanit!