Zamilované duo v časovce nikomu nedalo šanci

Devátou disciplínu Žďárské ligy mistrů ovládl Tomáš Stuna s Alžbětou Havlasovou

Jednu porážku už Jan Krška Tomáši Stunovi v časovce při Žďárské lize mistrů připravil. Jenže tentokrát
to byla opět klasická Stunova one man show. Hned od žďárské křižovatky u plynárny vyrazil po Vysocké raketovým tempem. V cíli nad Skleným rozhodčí cyklistovi z Chotěboře naměřili o více než minutu lepší čas než Krškovi.

A Stuna měl v neděli ještě jeden důvod k jásotu navíc. V ženské kategorii podobně suverénně triumfovala jeho přítelkyně Alžběta Havlasová z Krucemburku.

„Byl to vítězný víkend. V sobotu jsme vyhráli každý svoji kategorii na Rampušákovi v Orlických horách,
v neděli nám vyšla časovka,“ usmíval se čtyřiadvacetiletý suverén. „Už se těšíme, až si vyzvedneme
melouny, které jsme vyhráli. Asi uděláme party,“ culila se o dva roky mladší Havlasová.

I ve větrném počasí se Stuna dokázal dostat na bezmála osmikilometrové trati s celkovým převýšením kolem 250 metrů pod patnáct minut. „Počasí bylo vynikající, teda až na ten vítr. I tak jsem si věřil na čas pod patnáct minut, jsem ve formě, za poslední dva víkendy jsem vyhrál čtyři závody,“ pochlubil se „profesionální amatér“ z týmu Haibike.cz.

Jeho vítězství mezi celkem třiaosmdesáti dvanáctibojaři na všech možných bicyklech od starých favoritů přes horská kola až po drahé silniční speciály překvapit nemohlo. Za posledních pět let vyhrál ligařskou časovku čtyřikrát. A podruhé za sebou dokázali s Havlasovou vybojovat „double“. „Předtím jsem to vždycky pokazila já,“ připomíná blonďatá cyklistka.

Výkon Havlasové byl stejně zářivý jako její bílé kompresní podkolenky. Druhé Pavle Marečkové ujela o více než padesát vteřin, třetí Lea Šimečková zaostala výrazněji a jen tak tak ubránila třetí místo
před Petrou Jánovou. K dokonalosti už Havlasové chyběl jen lepší čas než 19:34,97 minut. „Kvůli protivětru to nevyšlo,“ litovala.

Dvanáctibojaři nevypadnou z rytmu ani během prázdnin. V neděli 18. července je na programu dálkové plavání v Medlovském rybníku a 8. srpna přijde vrchol ročníku, olympijský triatlon na Velkém Dářku.

9. disciplína Žďárské ligy mistrů, časovka 7,9 km (Žďár - Sklené)

Muži: 1. Tomáš Stuna 14:54,45 min, 2. Jan Krška 16:03,05, 3. Tomáš Ročárek 17:26,72.
Ženy: 1. Alžběta Havlasová 19:34,97, 2. Pavla Marečková 20:26,97, 3. Lea Šimečková 23:08,56.