Zdraví a Vánoce bez stresu, přejí čtenářům Sedmičky osobnosti

Týdeník Sedmička oslovil sedm známých tváří Mladé Boleslavi. Povídal si s nimi o Vánocích a požádal je o přání čtenářům na svátky a do nového roku.

Raduan Nwelati, primátor Mladé Boleslavi

Na Štědrý den jsem s rodinou. V kuchyni

Na Vánocích je nejhezčí, že jsem s rodinou, kterou jinak kvůli práci vídám málo. Také si na Štědrý den vynahradím, že se přes rok vůbec nedostanu k oblíbenému vaření. Připravuji oběd i večeři. Máme kapra, řízky kuřecí a vepřové, vinnou klobásu, salát i rybí polévku.
Nejhezčí Vánoce neumím určit. Ale mám jednu kuriózní vzpomínku. Když mi bylo patnáct, dostal jsem od rodičů dárek v dlouhé vysoké krabici. Myslel jsem, že skrývá lahev whisky. Bylo to radio dvojče.
Čtenářům bych popřál hlavně zdraví, ostatní se dá vyřešit. O Vánocích ať si užijí také klid, protože život je jinak hektický.

Hana Nezdařilová, basketbalistka Slovanky MB

Vánoce oslavíme s Bleskem

Mám skoro tříletého syna, baví mě, jak prožívá Vánoce. Každé, kdy jsem věřila na Ježíška já, byly krásné. Teď to zažívám z druhé strany. Syn se ptá, jak Ježíšek vypadá, kdy přiletí, jestli si s ním může hrát. Dárky dostane ve znamení Blesk McQueena, což je auto z pohádky, kterou miluje. Oblečení, lampička, stolek s nářadím, koloběžka, všechno bude s Bleskem. Sama si pamatuji jediný dárek z dětství, Barbínu s ohýbacíma nohama.
Všem přeji, aby prožili krásné Vánoce bez stresu a shonu, říká se jim přece svátky pohody. A do nového roku zdraví, štěstí a aby na sebe lidé nebyli zlí.

Filip Šubr, zpěvák a moderátor

Koledy zahraji všem sousedům

Na Vánocích mám nejraději skořici, pár dní volna a návštěvy, které jsem dřív nenáviděl. Patří k nim i koledy. Když na velkém kvalitním pianinu na panelákové zdi spustím Narodil se Kristus Pán, slyší to i sousedé v jedenáctém patře.
Rodičům děkuji za každý nádherný Štědrý den, který pro nás s bráchou udělali. Nejhezčí byl ale Ježíšek, po kterém se mi za dva dny narodila dcera. Loni jsme u stromečku už byli tři, a na to se nezapomíná.
Lidem přeji zdraví, s ním jde vše. A aby město na svátky ožilo trhy, vůní svařeného vína a akcemi, na které lidé přijdou místo sezení u televize.

Tomáš Nouza, služebně nejstarší hokejista BK Mladá Boleslav

Na Vánoce se proměním v gaučáka

Nejraději na Vánocích mám, že se sejdu s celou rodinou v Písku. Tam oslavím i letošní Štědrý den. Dříve jsem při něm nejedl maso, poslední roky už to ale nedodržuji. O svátcích jsem takový gaučák, sedím na pohovce a sleduji pohádky.
Už jako malý jsem se na Vánoce hodně těšil, přál jsem si autodráhu nebo kolo. Nejhezčí dárek jsem však dostal 1. prosince, kdy se narodila dcera Tereza. Nejhezčí Vánoce proto budou ty letošní. Do nového roku čtenářům přeji hlavně zdraví, to je nejdůležitější.

Karel Herčík, historik a první porevoluční starosta Boleslavi

Na půlnoční jsem jezdil do Sobotky

Na Vánoce mám rád překvapení. Letos jím bude černý kuba, recept na něj jsem našel v baráčnickém časopise a dcera pojala plán, že jej uvaří. Těším se také na rybí polévku, kapra a bílé klobásy. Dřív jsem chodil i na půlnoční. Nejkrásnější byly v Sobotce. V posledních letech mě ale po desáté hodině přemůže pohodlnost. Pak čekám na návrat dcery s vnučkami, většinou přivedou známé a do tří, do půl čtvrté ráno sedíme s punčem.
Moje Vánoce byly všechny šťastné, než mi týden po Štědrém dnu zemřela manželka. Ty další už bývají smutné.
No nového roku obyvatelům Boleslavi přeji, aby měli své město, jeho minulost a současnost stejně rádi jako své bližní. Aby to byla rovnocenná láska.

Zuzana Kočová, moderátorka a modelka

Krásný byl Štědrý den na pláži

Na Vánocích mám vedle setkání s rodinou a nejbližšími nejradši jídlo. Všechny ty chlebíčky, řízky, bramborový salát a cukroví. Měla bych se hlídat, ale kdo mě zná, ví, že jsem takový malý otesánek.
Nejhezčí Štědrý den jsem zažila v roce 2005 v Kapském městě v Jihoafrické republice, kde jsem byla pracovně. Na sváteční večeři jsem přišla rovnou z pláže, bylo pětatřicet stupňů nad nulou. Ani tehdy jsem ale nezapomněla ozdobit stromeček a připravit salát. Jen řízky byly přírodní a grilované.
Čtenářům přeji mnoho šťastných okamžiků a krásné Vánoce. Do nového roku pak hlavně zdraví, zlepšující se ekonomiku, fungující stát a kolem sebe jen lidi, kteří neignorují neštěstí ostatních.

František Skřípek, ředitel Městského divadla Mladá Boleslav

Vše jako před pětadvaceti lety

Na Vánocích je prima zvláštní atmosféra. Po shonu přijde zklidnění a rozjímání. Štědrý den má u nás přesný harmonogram. Mé dvě dospělé děti totiž vyžadují vše, jako když byly malé. Dokonce se objeví jejich matka, s níž už dávno nejsem, a prožijeme den jako taková falešná vánoční rodina.
Sám jsem zažil nejhezčí Vánoce v patnácti. Miloval jsem tehdy v šedesátých letech nedostupné Beatles a rodičům se podařilo natočit mi na dvě cívky do magnetofonu, který jsem také dostal, tři jejich alba. Byl jsem na vrcholu blaha.
Lidem přeji, aby je co nejméně postihla krize. A pokud už se jich dotkne, aby to nebyl kulturní život a divadlo, co si v příštím roce odepřou.