Ženě hrozí výjimečný trest

Sedmiměsíční Kláru uškrtila vlastní babička. Dítě už lékaři neměli šanci zachránit.

Malá dvojčata a jejich staršího bratra šestapadesátiletá babička v pondělí 3. srpna hlídala u sebe doma. Když se pro ně chtěla odpoledne matka vrátit, zjistila, že jedno z dvojčat leží v nemocnici.
Babička původně tvrdila, že mimino spadlo z kočárku na hlavičku. „Vypadla mi, když jsem zrovna nedávala pozor. Jezdila jsem s holčičkami po bytě, aby byly klidné a usnuly,“ vysvětlovala žena zpočátku lékařům i policistům.

Za smrt dítěte může příbuzná

Kladenští policisté ale případ tak jednoduše neviděli a předali kauzu středočeským vyšetřovatelům. Mezitím dítě na následky zranění v motolské nemocnici zemřelo.
O několik dní později kriminalisté došli k závěru, že za smrt dítěte může babička. O jejím motivu mlčí, žena je totiž léta v péči lékařů. Obviněné hrozí 12 až 15 let vězení nebo výjimečný trest v délce 25 let.
„Tady se stala takováhle strašná věc? O ničem nevíme, žádné děti jsme tady neviděli. Jak vůbec může někdo zabít dítě?“ divila se Věra Polívková, která žije s přítelem ve stejném domě, kde se tragédie stala.
Případy, které končí smrtí dítěte, policisté v Kladně často neřeší. Naposledy to bylo v roce 2001, kdy matka zadusila v opilosti pětiletou dceru Terezu. Pak ji pohřbila v nedalekém lesoparku.