ZENotes: Tvář Prahy je věcí každého Pražana – konference reSITE

Výrazná architektura. Budova Main Point Karlin, kde se usídlila pojištovna Kooperativa, získala cenu Best of Realty v kategorii nových kanceláří

Výrazná architektura. Budova Main Point Karlin, kde se usídlila pojištovna Kooperativa, získala cenu Best of Realty v kategorii nových kanceláří Zdroj: Crest Communication

Po loňském úspěchu bude Praha i letos hostit festival a konferenci reSITE, která se zaměřuje na otázku modernizace naší metropole a jejího veřejného prostoru. Ambicí organizátorů je propojit urbanismus, politiky a veřejnost. Zájemci se mohou ve dnech 19.-23.6. zúčastnit přednášek, workshopů, debat a diskuzí či asistovat při instalaci dřevěného reSITE pavilonu na Karlově náměstí.

Spolu s odborníky z celého světa bude konference hledat odpovědi na otázku specifičnosti středoevropských měst a možnosti aplikace designových myšlenek z Kodaně nebo z New Yorku v našem prostředí. Dozvíme se také, jakou roli v této snaze můžeme hrát my, obyvatelé těchto měst.

Pod vedením světové designerské špičky Cecila Balmonda vytvoří 25 designerů, architektů či krajinných architektů v rámci festivalu konceptuální návrh mobilního reSITE pavilonu, který bude v budoucnu cestovat po středoevropských městech a hostit reSITE konferenci i mimo Českou republiku.

Pokud budete mít chuť konfrontovat světoznámé urbanisty přímo na místě, není nic snazšího. Na sobotu a na neděli organizátoři připravili mezinárodní snídani s designery, která veřejnosti nabízí setkání se všemi přednášejícími. Ukáže se například Adrian Benepe, ředitel urbanistických projektů města New York, Enrique Penalosa, bývalý primátor Bogoty či Kees Christiaanse, zakladatel KCAP Architects & Planners z Rotterdamu.