Žhář zapálil panelák v Brně. Hasiči evakuovali 30 lidí

Třicet lidí vyhnal v noci na sobotu z postelí požár izolace zateplení fasády z panelového domu na sídlišti v Brně-Bystrci.

Noc plnou dramatických okamžiků, kouře a do tmy noci blikajících modrých majáčků mají za sebou obyvatelé paneláku v Ondrouškově ulici v brněnské Bystrci. V noci na sobotu tam totiž začaly hořet uskladněné polystyrenové desky. Podle všeho nevznikl požár náhodou. Plameny má na svědomí neznámý žhář.

„Z hromady izolačního materiálu na ploše zhruba pět krát pět metrů se oheň rozšířil také na štítovou zeď. Hlášení o požáru hasiči na tísňové lince převzali před půl druhou ráno, k události vyjely čtyři jednotky hasičů,“ informoval Sedmičku mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Ještě před příjezdem hasičů na místo požáru vzbudili obyvatele bytů přilehlých ke štítové zdi strážníci. Vzhledem k hustému kouři u domu pak okamžitě zahájili jejich evakuaci. Strážníci a později hasiči a policisté z bytů evakuovali celkem třicet lidí. Průzkum ukázal, že kouř z hořící izolační vrstvy na štítové zdi do bytů nepronikl.

Při požáru se nikdo nezranil. Oheň kromě uskladněného materiálu zasáhl také zhruba pět metrů široký pás štítové zdi domu až do výšky osmého patra. „Způsobenou škodu vyšetřovatel předběžně odhadl na dvě stě tisíc korun. Příčinu vzniku požáru zjišťují specialisté hasičů a policejní experti. Dosud zjištěné poznatky nasvědčují, že oheň mohl být založen úmyslně,“ dodal Haid.