Zima a sníh? Jsem pořád dítě

Zpěvák Marek Ztracený bral sněhové kalamity z minulého týdne s nadhledem. Naštvalo ho ale prošlé zboží v obchodech.

PROŠLÉ POTRAVINY

V obchodních řetězcích prodávali prošlé potraviny a přišli na to kontroloři Státní zemědělské a potravinářské inspekce. Pětadvacet kilogramů sýrů prodejce označil nesprávnými daty použitelnosti nebo dobou minimální trvanlivosti. V druhém případě šlo také o sýry s přelepenými daty trvanlivosti. Na nabízených potravinách už byla plíseň. A ve třetím případě šlo o přelepování doby trvanlivosti u salámu.

„Myslím, že to leccos vypovídá i o reklamách v televizi, kde je vše čerstvé a modelové nebo modelky říkají, že pro zákazníka jen to nejlepší. Je to nefér vůči lidem, kteří někdy i za těžce vydělané peníze dostanou něco zkaženého. Je to nefér vůči všem. Tresty by měly být přísné. Vždyť ohrožují zdraví člověka,“ říká zpěvák Marek Ztracený.

KALAMITA

Protože se zpěvák narodil na Šumavě, kde stále žije, a denně dojíždí do Prahy, popřípadě na Moravu, kalamity ho nemůžou rozhodit. V zimě je zažívá pravidelně.

Kalamitu vyhlásili začátkem února na Svitavsku, Prostějovsku a Ždársku. Spousta silnic na území České republiky byla zavřená. Vysočina povolala na pomoc speciální techniku, mezi ní i vyprošťovací tank. „Nikdy mě nepřestane fascinovat, jak se lidé v podobných situacích chovají. Jsou nepřipravení, nezkušení, nenechají si poradit a vše vědí nejlíp,“ konstatuje Ztracený. A dodává, že ve vztahu k zimě a ke sněhu je pořád jako dítě. „Sníh miluju a čím víc ho je, tím větší je to pro mě zábava. To, že leží na silnici, je vzrušující,“ přiznává.

SNÍH V AFRICE

Letošní zima je obzvlášť mrazivá. Sněžilo i v severní Africe, kde byly vesnice v horských oblastech odříznuté od světa a staly se tam smrtelné nehody. Sedm set obětí už mají zimní měsíce v Evropě.

„Kdyby tato zpráva postrádala smutnou zmínku o obětech na životech, pobavila by mě. Řekl bych, že když sníh, tak všude. Ale je děsné, že i v dnešní době umírají lidé kvůli zimě a sněhu,“ zamýšlí se rodák ze Šumavy.

TEENAGEŘI NA PÓLU

Čtrnáctiletý chlapec z ruského Kirova chce dobýt severní pól. S dalšími mladými lidmi na lyžích. Letos na jaře. Stane se nejmladším člověkem, který kdy stanul na severním pólu?

„Umím si představit, že kdybych podobný příběh viděl zfilmovaný, mohl by to být fajn biják. Ale pokud to má být realita, tak je to nesmysl,“ domnívá se Ztracený a ptá se, proč raději chlapec nejde s rodiči do Alp.

„Asi bych se trochu bál pustit své čtrnáctileté dítě na severní pól s kamarády. Ale vzhledem k tomu, že také nejsem úplně normální, řekl bych mu, že ano, ale jedině, když pojedeme spolu,“ dodává.

108 LET NA SVĚTĚ

Evangelia Čarasová z Dívčího Hradu na Osoblažsku v Moravskoslezském kraji je nejstarší obyvatelkou Česka. Oslavila 108 let. Ke gratulantům se přidal i zpěvák, kterému bude 26. února sedmadvacet.

„Je to úžasný. Jestli o dlouhověkosti rozhoduje klid a žádný stres, tak můj život bude velice krátký,“ reaguje Ztracený na to, že žena žije v klidu a nenechá se ničím rozházet. „Paní Evangelii závidím a někdy si říkám, že důchod se zdravým tělem musí být něco skvělého. Už se na něj těším. Ještě zhruba čtyřicet let a jsem tam,“ doplňuje zpěvák.

NEMANŽELSKÉ DĚTI

„Nezáleží na tom, jestli někdo má papír, že má manželku či manžela. Ale na tom, jestli své dítě milujete a staráte se o něj co nejkrásněji,“ reaguje zpěvák na informaci Českého statistického úřadu, že v Česku přibývá dětí, které se rodí mimo manželství.

V roce 2000 se mimo manželství narodilo 19 800 dětí, o deset let později téměř 47 200. Podíl se tak zvedl z dvaadvaceti na čtyřicet procent. Za první tři čtvrtletí loňského roku se pak zvýšil skoro na dvaačtyřicet procent.

„Znám páry, které jsou šťastné ve vztahu a jsou to úžasní rodiče. A znám manžele, kteří jsou nešťastní a dítě to odnáší. Není to o manželství, je to o lásce a rozumu, i když tyhle dvě slova k sobě moc nejdou,“ usmívá se zpěvák.

PLES V OPEŘE

Kiera Chaplinová, vnučka jednoho z nejslavnějších filmových tvůrců historie Charlieho Chaplina, přijede do Prahy na pozvání pořadatelů Plesu v Opeře. Společenská událost roku s třiašedesátiletou tradicí se koná 25. února a bude ve znamení rudolfínské doby, čemuž se přizpůsobí i občerstvení.

Od úmrtí císaře Rudolfa II. uplyne letos čtyři sta let. Ve Státní opeře Praha vystoupí operní diva Dagmar Pecková, výtěžek Plesu v Opeře půjde na podporu Nadace Terezy Maxové a rozvoj Dětského krizového centra. „Věřím, že je velký počet lidí, pro které to bude událost roku. Ale já bych radši šel s kamarády na kulečník a poslouchal rockovou muziku,“ přiznává Ztracený.

Oceňuje to, že výtěžek půjde na dobrou věc. „Mělo by se to dělat co nejvíc a všude. Státní opera Praha jde skvěle příkladem,“ chválí Ztracený.